In Vrede door heel Nederland

Op 4 mei presenteren de grootste toneelgezelschappen van ons land deze bijzondere nieuwe tekst van Rik van den Bos. Zo is In Vrede die avond te horen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Maastricht en Leeuwarden, waar ze wordt gelezen door de acteurs van Toneelgroep Amsterdam, het RO Theater, Theater Utrecht, het Zuidelijk Toneel, Toneelgroep Maastricht en Tryater. Theater Na de Dam wil hier een nieuwe traditie van maken en elk jaar een toneelschrijver van naam een nieuwe schrijfopdracht geven.

In In Vrede worstelen drie personages, bewust of onbewust, met de sporen van een dood gewaande oorlog; drie verhalen die schetsen hoe de wonden die de Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt, ook nu nog hun littekens nalaten in onze samenleving; hoe de vrede die zeventig jaar geleden uitgeroepen werd, voor veel mensen nog steeds geen vrede is; en hoe genadeloos de wapens zijn waarmee wij ons beschermen tegen verlies, verdriet en schuld.

 

De oorlog is de geschiedenis van iedereen die zijn wortels in West-Europa heeft. De passieve opstelling van de een heeft voor een deel het lot van de ander bepaald. Dat inzicht verliest nooit zijn belang en dat wil ik emotioneel toegankelijk maken voor mensen voor wie dat nog niet het geval is.” – Rik van den Bos

 

In Vrede is opgedragen aan Ruben Koster en Josua Ossendrijver, die over zijn levensverhaal het boek Verdoezeld Verleden schreef.

 

Klik hier voor Toneelgroep Amsterdam
Klik hier voor Theater Utrecht
Klik hier voor Ro Theater
Klik hier voor Toneelgroep Maastricht
Klik hier voor Zuidelijk Toneel
Klik hier voor Tryater Leeuwarden
Klik hier voor Noord Nederlands Toneel en Moeremans & Sons