4 vragen aan Julika Marijn

Wat betekent herdenken voor jou? En wat betekent het voor jou om deze voorstelling te spelen tijdens Theater Na de Dam?

Herdenken betekent voor mij respect tonen aan allen die geleden hebben onder de oorlog. Tegelijk is het een bezinningsmoment op het leed wat nu speelt op talloze plekken in de wereld en het is een moment waarop we collectief voelen en kiezen welke kan het wél op moet. Bij Theater Na de Dam is onze voorstelling helemaal op z’n plek. De herdenking geeft denk ik extra lading aan de avond omdat iedereen zich al bezint heeft, er is een bijzondere collectieve concentratie die er niet is op 1, 2 of 3 mei.

Waarom is Etty Hillesum voor jou een inspiratiebron?

Omdat ze in zo’n donkere tijd het licht en de liefde in zichzelf bleef zoeken; haar hart gaat al dagboek schrijvend steeds meer open. Ze vindt een innerlijke vrijheid terwijl de onderdrukking steeds dwingender wordt. Ook ik ben op zoek naar innerlijke vrijheid maar Etty’s zoektocht is werkelijk beproeft.Haar grote liefde voor het leven, ongeacht de omstandigheden, ontroerd me en inspireert me steeds weer.

 

Een van de auteurs die jou het meest dierbaar was, is Rainer Maria Rilke. Zijn tekst wordt gebruikt in de voorstelling. Wat is het bijzondere van deze tekst?

Etty hield enorm van Rilke en ook van Jung en Russische schrijvers. Ze verslond literatuur en wilde zelf schrijfster worden. We laten in de voorstelling zien hoe ze steeds meer schrijfster wordt en tenslotte in het kamp woordeloos wordt. Haar drang tot schrijven en haar inspiratiebronnen hebben we in de voorstelling gebruikt. Dus er zijn teksten waarin o.a van Rilke en Christianne spreekt en zingt in het Russisch.

 

In het stuk vertolk jij samen met Christianne Stotijn de rol van Etty Hillesum. Hoe was het om samen het karakter van één vrouw neer te zetten?

Het is ontzettend fijn om samen met Christianne te spelen. Etty Hillesum heeft heel veel kleuren en kanten. Dat maakt haar dagboeken ook zo enorm boeiend. Ze is heel krachtig en dan weer zoekend, ze is vol passie maar ook intellectueel. Waar de woorden stoppen zingt Christianne verder, dat geeft veel verdieping op de tekst. Je gaat het echt van binnen voelen.

 

Maandag 4 mei 21:00 uur is Julika Marijn te zien in Die Weise van Liebe und Tod in het Compagnietheater, Amsterdam.
Klik hier voor meer info en kaarten