Opera & muziektheater op 4 mei

Het programma van Theater Na de Dam bevat niet alleen toneel, maar ook muziektheater en opera. Onder andere in Amsterdam, Leiden en Den Haag spelen op 4 mei diverse muzikale voorstellingen met betrekking op de Tweede Wereldoorlog. Een greep uit het aanbod:

Nationale Opera & Ballet

4 mei 21:00 uur Amsterdam
In de foyer van Nationale Opera & Ballet zijn werken te beluisteren van componisten op wie de Tweede Wereldoorlog een grote invloed heeft gehad. Op het programma staat onder meer muziek van componist Leo Smit, die is omgekomen in het concentratiekamp Sobibor, en diens voorbeeld Francis Poulenc. Die liederen worden gezongen door het jonge talent Katrien Baerts en de internationaal  erkende mezzo-sopraan Barbara Kozelj.
Daarnaast voert Eleonore Pameijer – artistiek leider van de Leo Smit stichting –  de beroemde fluitsonate van Leo Smit uit.
Klik hier voor het Nationale Opera & Ballet

Die Weise von Liebe und Tod (Amsterdamse premiere!)

4 mei 21:00 uur Compagnietheater, Amsterdam
Deze voorstelling kan zo in het Holland Festival.” (***** Theaterkrant, 2014)
De Nederlandse Etty Hillesum vergaarde 38 jaar na haar dood in Auschwitz bekendheid door de publicatie van haar dagboeken. Fragmenten uit de dagboeken leiden Christianne Stotijn en Julika Marijn langs Frank Martins zelden uitgevoerde Die Weise von Liebe und Tod des Cornets Christoph Rilke, en de prachtige liederen van Hanns Eisler en Dmitri Sjostakovitsj. De teksten zijn bewerkt en geregisseerd door Moniek Kramer, die eerder het filmscenario schreef van Lucia de B.
Klik hier voor Die Weise von Lieve und Tod

Soldaat van Oranje

4 mei 21:00 uur Leidse Schouwburg, Leiden
Onder de titel Als wij niets doen… brengen de castleden en het orkest van Soldaat van Oranje – De Musical een collage van de mooiste gedichten en tekstfragmenten uit de Nederlandse literatuur waarin de Tweede Wereldoorlog en het maken van keuzes in oorlogstijd centraal staan. Vorig jaar werd deze productie voor het eerst uitgevoerd in de Leidse Schouwburg. Dit jaar is een vernieuwde versie gemaakt. Uiteraard spelen en zingen de acteurs ook scènes en nummers uit de voorstelling.
Klik hier voor Soldaat van Oranje

Polen in Plan Zuid

4 mei 20:00 uur De Nieuwe Regentes, Den Haag
Bijzonder, zo’n klein stuk muziektheater, waarvan je op de centimeter en de minuut nauwkeurig kan zeggen waar en wanneer het speelt en dat toch ook een betekenis heeft die daar ver bovenuit gaat.” (***** Theaterkrant, 2015)
De verwarring waaraan Daniel blootstaat na zijn terugkeer uit een onderduikgezin is terug te vinden in de vorm van een opera. Heden en verleden buitelen over elkaar heen, waarbij twee zangeressen en een zanger steeds van rol wisselen, zelfs binnen één personage. De titel van deze tragikomische kameropera is gebaseerd op het gelijknamige boek van Daniël Vermeulen over de herinneringen van een Joodse jongen in de Amsterdamse rivierenbuurt: Polen in Plan Zuid. 
Klik hier voor Polen in Plan Zuid