Kwaden uit het verleden – door Susan Neiman

In het artikel Kwaden uit het verleden, problemen in het heden in het NRC van 16 januari, schrijft Susan Neiman over het belang van ‘verledenverwerking’. Elk land met een kwaad verleden zou bewust dit verleden onder ogen moeten komen en actief aan de slag moeten gaan om dit verleden te erkennen. De vaak eenzijdige of simplistische verhalen die heersen in het publieke bewustzijn zorgen ervoor dat de complexiteit vergeten wordt, wat volgens Neiman funest is voor het voorkomen van soortgelijke gebeurtenissen in de toekomst.

 

“We beginnen nu te onderkennen hoe het niet onderzochte verleden zich met geweld een weg baant naar het heden. Zo’n morele oefening helpt ons om niet alleen eenvoudige, maar ook complexe vormen van het kwaad te herkennen en bereidt ons erop voor om een begin te maken met preventie daarvan. Want hoe meer we onze aandacht richten op simpele modellen van het kwaad, hoe minder oefening we krijgen in het onderkennen van gecompliceerde vormen daarvan.”

 

Theater Na de Dam biedt een kritische blik op de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de versimpeling van het verhaal. Door het publiek te activeren om bewuster te herdenken, hoopt de organisatie de complexiteit van deze geschiedenis zichtbaar te maken.

 

Wilt u het hele artikel lezen, klik dan hier.