In gesprek met… Hanna Timmers

Nu 4 mei 2016 dichterbij begint te komen, zullen we de aankomende maanden in gesprek gaan met het team van Theater Na de Dam. Wat mag het publiek verwachten op 4 mei en hoe draagt elk teamlid zijn steentje bij? Deze eerste aflevering interviewen we Hanna Timmers, coördinator van de jongerenprojecten. 


 

Wie ben je en welke rol heb je binnen het team van Theater Na de Dam?

Ik ben Hanna en ben samen met Jaïr en Bo verantwoordelijk voor de programmering van Theater Na de Dam, waarbij ik met name de jongerenprojecten aanstuur en inhoudelijk begeleid. Sinds het vierde jaar van de opleiding Theaterdocent maak ik voorstellingen met jongeren. Voor mij gaat dat maakproces over hoe je in de wereld staat en vanuit een breder perspectief te leren kijken. Nadat ik het eerste jaar als maker van het eerste jongerenproject verbonden was aan Theater Na de Dam, ben ik sindsdien de coördinator van de jongerenprojecten.

 

Hoe kijk je terug op de projecten van vorig jaar?

In 2015 hebben 150 jongeren gewerkt aan 15 locatie voorstellingen en theatrale wandelingen, verspreid door het hele land. Zij hadden hele verschillende (culturele) achtergronden en hebben zich al onderzoekend kunnen verhouden tot de geschiedenis van Nederland. Heel tof. Je merkte dat ze zich echt onderdeel voelden van een grote landelijke beweging. Dit terwijl de projecten vaak juist heel kleinschalig en lokaal georiënteerd waren. Het heeft mijn idee gesterkt dat onze intieme aanpak toch een grote impact en reikwijdte kan hebben.

 

Op welke manier wordt er dit jaar vorm gegeven aan de jongerenprojecten?

Dit jaar start een groot deel van de jongerenprojecten voor het eerst vanuit één thema: verdwenen families. We hopen met alle projecten gezamenlijk één verhaal van heel Nederland te vertellen. In vrijwel alle bijeenkomsten van de afgelopen jaren vertelden ouderen over hun ervaringen met de steeds leger wordende klaslokalen en het verdwijnen van (Joodse) vriendjes. Op 4 mei 2016 krijgen 16 families, die tijdens de oorlog verdwenen zijn, weer even een gezicht.

 

Hoe staat het er nu voor met de projecten?

Alle projecten zijn nu in de opstartende fase. De projecten worden inhoudelijk en praktisch voorbereid en de jongeren en ouderen worden geworven. Zelf ben ik meer betrokken bij het project van NTjong in Den Haag, wat een mooi voorbeeld is. We kijken nu of vier jonge makers vier verschillende verdwenen families kunnen portretteren. Hiervoor werken we vanuit Theater de Vaillant, in het hartje van de Schilderswijk. Ik ben dan ook vooral nieuwsgierig naar hoe we verbindingen in de wijk kunnen leggen tussen de huidige bewoners en de geschiedenis van de gekozen families. Ik denk dat die verbinding dichterbij ligt dan in eerste instantie lijkt.

 

Wil je meer lezen over de oorsprong van de projecten, klik hier. De foto is gemaakt door Brechtje Keulen.