Judith Herzberg schrijft nieuwe monoloog

Nu 4 mei 2016 aan de horizon begint te verschijnen, is het moment aangebroken om een deel van het programma bekend te maken! Lees hieronder meer.

 

Judith Herzberg schrijft nieuwe monoloog

Speciaal voor Theater na de Dam 2016 presenteren veelal jonge acteurs van (stads)gezelschappen door het hele land een licht ingekorte versie van Judith Herzbergs toneeltekst Leedvermaak (1982) over verschillende generaties na de oorlog. In de handeling van het stuk, het bruiloftsfeest van Lea, wordt als het ware ‘ingebroken’ met een nieuwe monoloog die Judith Herzberg onlangs met dit doel heeft geschreven. O.a. Theater Utrecht, de Theatertroep en Ro Theater doen mee.


BOG. maakt nieuwe voorstelling DAM.
Theater Na de Dam benadert elk jaar jonge theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe voorstelling willen maken die betrekking heeft op de Tweede Wereldoorlog en herdenken in deze tijd. Eerder waren dat Sadettin Kirmiziyüz, Tomer Pawlicki en Roeland Hofman. In 2016 maakt het jonge Vlaams-Nederlandse theatercollectief BOG. de nieuwe voorstelling DAM. – een oefening in niet-vergeten. Zij wagen zich aan de idee ‘vrijheid’. DAM. speelt op 4 en 5 mei in de Brakke Grond, Amsterdam.


Jongeren geven verdwenen families een gezicht
In de jongerenprojecten van Theater Na de Dam interviewen in heel het land jongeren ouderen over de oorlog in hun stad. Op basis van deze interviews maken ze een voorstelling. Dit jaar zijn er van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem 21 projecten, die (bijna) allemaal thematisch starten vanuit ‘verdwenen families’, het lege huis in de straat, de lege stoel in het klaslokaal. Zo krijgen families die verdwenen zijn tijdens de oorlog weer voor even een gezicht.

 

Dit is een deel van het programma en wijzigingen hierin zijn voorbehouden. Binnenkort wordt het complete programma van Theater Na de Dam 2016 bekend gemaakt. Klik hier om de rest van het programma te bekijken.