Een ode aan Judith Herzberg

Morgen op 4 mei tijdens Theater Na de Dam zullen op verschillende plekken in het land om 21:00u teksten van Judith Herzberg gepresenteerd worden door verschillende theatergezelschappen. Zij is een dichteres en toneelschrijfster en schreef de geroemde trilogie Leedvermaak, Rijgdraad en Simon over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog op de naoorlogse generaties. Voor deze editie van Theater Na de Dam heeft Judith Herzeberg speciaal een monoloog geschreven, die ‘in zal breken’ in verschillende voorstellingen door Nederland. Hieronder een overzicht van alle programma’s:

Stadsschouwburg Amsterdam – Toneelgroep Amsterdam – Bestel
Judith Herzberg staat dit jaar centraal tijdens Theater Na de Dam in de Stadsschouwburg Amsterdam. Tien acteurs lezen scènes uit Leedvermaak, gedichten én voor het eerst Linkshandigen, de nieuwe monoloog die Herzberg speciaal voor 4 mei schreef. Met Jip van den Dool, Aus Greidanus jr., Robert de Hoog, Victor IJdens, Chris Nietvelt, Celia Nufaar, Frieda Pittoors, Dewi Reijs, Anne-Chris Schulting en Jip Smit.

Frascati – De Theatertroep – Bestel
In theater Frascati keert Leedvermaak na 34 jaar weer terug in haar eigen ‘toneelhuis’ met de jonge acteurs van de Theatertroep. Zij presenteren een licht ingekorte versie van Judith Herzbergs toneeltekst Leedvermaak (1982) over verschillende generaties na de oorlog. In de handeling van het stuk, het bruiloftsfeest van Lea, wordt als het ware ‘ingebroken’ met de monoloog die Judith Herzberg onlangs met dit doel heeft geschreven.

Stadsschouwburg Utrecht – Theater Utrecht – Bestel
Ook Theater Utrecht presenteert de tekst Leedvermaak. Deze wordt op deze avond gelezen door een aantal ‘oude bekenden’: Astrid van Eck, Jesse Mensah, Bram Gerrits en Joost Bolt speelden in de lovend ontvangen voorstelling Een soort Hades die dit seizoen vier avonden te zien was in Stadsschouwburg Utrecht. Daan van Bendegem speelde eerder bij Theater Utrecht in Phaedra en maakte onlangs zijn aangrijpende solo De teloorgang van een ongekroonde idealist en Isabelle Houdtzagers is een terugkerende gast bij Theater Utrechts Wild Horses, waar zij met haar column de avond van een satirische noot voorziet.

Ro Theater – Marjolijn van Heemstra – Bestel
Marjolijn van Heemstra presenteert deze dag De toekomst van de oorlog,  een eenmalig vervolg op de voorstelling Bommenneef die zij maakte over een na-oorlogse terreuraanslag in 1946. Van Heemstra organiseert een theatrale ontmoeting waarin zij samen met journalist en columinst Hanina Ajarai in gesprek gaat met Margalith Kleijwegt en Abdelkarim El-Fassi over de erfenis van de Tweede Wereldoorlog. Ook zal deze avond ingebroken worden met de nieuwe monoloog van Judith Herzberg.

Theater de Machinefabriek – NNTwee – Bestel
NNTwee is het jongerenplatform van het Noord Nederlands Toneel. Iedereen tussen de 15 en 25 jaar die graag betrokken wil zijn bij NNT kan lid worden. Ook zij presenteren een licht ingekorte versie van Judith Herzbergs toneeltekst Leedvermaak (1982) over verschillende generaties na de oorlog. In de handeling van het stuk, het bruiloftsfeest van Lea, wordt als het ware ‘ingebroken’ met de monoloog die Judith Herzberg onlangs met dit doel heeft geschreven.