Theater Na de Dam 27 januari in Berlijn

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei 2017 zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien tijdens de achtste editie van Theater Na de Dam. Het initiatief van Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen gaat dit jaar voor het eerst ook naar het buitenland. Tijdens International Holocaust Remembrance Day op 27 januari 2017 presenteert Theater Na de Dam een jongerenproject in Berlijn gemaakt met lokale jongeren. De organisatie heeft de ambitie om de komende jaren met de succesvolle jongerenprojecten naar meer Europese steden uit te breiden.

Jongerenprojecten Theater Na de Dam

Jaarlijks organiseert Theater Na de Dam meer dan twintig jongerenprojecten door heel Nederland. Bij deze projecten spreken jongeren in de leeftijd tussen 10 en 20 jaar met ouderen die de Tweede Wereldoorlog nog hebben meegemaakt. Met de verhalen van deze ouderen en ander bronmateriaal over de oorlog in hun stad maken de jongeren onder begeleiding van een theatermaker een locatievoorstelling, vaak in de vorm van een route langs historische plekken in de buurt. Deze voorstellingen beginnen waar mogelijk bij een lokale herdenking op 4 mei, waarna het aanwezige publiek aansluitend de voorstelling ziet.
De komende jaren zijn deze projecten van groot belang: de ouderen die nog over de oorlog kunnen vertellen zijn bijna niet meer onder ons. Deze verhalen zijn er niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen. Daarom zoekt Theater Na de Dam mogelijkheden om dergelijke jongerenprojecten de komende jaren ook in andere Europese hoofdsteden plaats te laten vinden. Hiermee wordt via theater de betekenis van herdenken voor Europa meer actuele relevantie gegeven. De overeenkomsten én verschillen tussen lidstaten in het denken daarover kunnen zo leiden tot een waardevol en in deze tijd nodig Europees publiek debat over ons gemeenschappelijke verleden, heden en toekomst.

Theater Na de Dam in Berlijn op 27 januari 2017

A.s. vrijdag 27 januari tijdens International Holocaust Remembrance Day presenteert een aantal jongeren van jeugdtheaterwerkplaats Academy in de Berlijnse wijk Kreuzberg – om de hoek van het bekende Joods Museum – een voorstelling op basis van gesprekken met ouderen in Berlijn, ook wel ‘Zeitzeugen’ genoemd. Dit doen zij onder leiding van theatermaker en -docent Jantien Fick van de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten. Ook in Berlijn zijn er natuurlijk ooggetuigen van de oorlog. Hoe denken zij terug aan die tijd en wat vertellen zij nu aan de jongeren? Locatie: Oranienstrasse 96, Tijd: 19:00u.