In gesprek met… Jantien Fick

Nu 4 mei 2017 dichterbij begint te komen, gaan we de aankomende maanden in gesprek met verschillende mensen die te maken hebben met Theater Na de Dam. Wat mag het publiek verwachten op 4 mei en hoe draagt iedereen zijn steentje bij? Deze tweede aflevering van 2017 interviewen we Jantien Fick. Zij studeert Theaterdocent/ maker aan de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten en heeft dit jaar het eerste jongerenproject in Berlijn gemaakt met lokale jongeren. 


Wie ben je en wat heb je gedaan voor Theater Na de Dam?

Mijn naam is Jantien Fick, 24 jaar en ik zit momenteel in mijn afstudeerjaar van de opleiding Theaterdocent/ maker in Amsterdam. Toen ik 17 was, kort na het behalen van mijn middelbare school diploma ben ik naar Berlijn verhuisd. De stad, zijn sfeer en geschiedenis fascineerde mij meteen en toen ik mijn laatste studiejaar in ging delen, wilde ik dan ook het liefste hier terug naartoe.

Door Jaïr Stranders werd ik gevraagd om op 27 januari, International Holocaust Remembrance Day, vanuit Theater Na De Dam een jongerenproject op te zetten in samenwerking met jeugdtheaterwerkplaats De Academy in Berlijn. Samen met deze jongeren heb ik de voorstelling FEUER WACHT gemaakt. 

IMG_4032Waar ging FEUER WACHT over?

De voorstelling speelde rond het gebouw van de Academy, gevestigd in een voormalig brandweerkazerne. Nu ook wel de ‘Alte Feuerwache’ genoemd. Op de binnenplaats van dit gebouw zijn in 1939 onder commando van Joseph Goebbles bijna tweeduizend  ‘Entartete’ schilderijen en kunstwerken verbrand.

De voorstelling FEUER WACHT ging over vuur. Over de kracht waarmee dit boeken, schilderijen, steden (en daarmee dus mensen) in enkele momenten kan laten wegvagen. Over proberen het verlorene te zoeken en te reconstrueren. Het reconstrueren van plekken, geuren, beelden en ervaringen om zo beter grip te krijgen op dat wat ooit was. Dit zoeken merkten we ook in het zoeken naar ‘zeitzeugen’ (ouderen die de oorlog nog mee hebben gemaakt) en de grote complexiteit waarin je terechtkomt. Ouderen die niet wíllen praten over hun verleden en het feit dat veel oorspronkelijke bewoners de stad zijn uit gevlucht.

IMG_4175Waarom is het belangrijk dat jongeren meedoen aan het project?

Enkele dagen voordat wij onze voorstelling in Berlijn speelden, hield AFD lid Björn Hocke in Dresden een toespraak waarin hij stelde dat het Holocaust monument, en dus het herinneren van de Holocaust, in Berlijn een schande is. Hij wil een einde maken aan de centrale rol die herdenken in Duitsland inneemt.

Voor mij en mijn spelers alleen maar een bevestiging waarom het juist wél zo belangrijk is.

Door zich bezig te houden met de thematiek en in gesprek te gaan met Irmtraud Ackermann, één van de zeitzeugen voor dit project, gaven deze verhalen juist een herkenning van het heden. Door zich niet te richten op álle slachtoffers van oorlogen maar juist specifiek op de Tweede Wereldoorlog, een periode die per definitie een grote rol speelt in de Duitse geschiedenis en in het onderwijs, konden de spelers zich er op een directere manier toe verhouden. Ze gingen anders naar de stad en hun omgeving kijken. Ik denk dat het project voor jongeren in Duitsland heel interessant en belangrijk is. Door er op deze manier mee bezig te zijn, wordt er voor hen een andere ingang geboden om naar de geschiedenis van hun land te kijken. Velen gaven aan ‘last’ te hebben van het schuldgevoel en schaamte die ook nog in hun generatie is, of er vanuit anderen mensen zou moeten zijn. Het format van dit project zorgt ervoor dat de jongeren zichzelf gaan verdiepen in het thema, het gesprek voeren met ouderen en de verbinding opzoeken.

IMG_4136Wat was je favoriete moment met de jongeren in Berlijn?

Het favoriete moment was toch wel het spelen van de voorstelling op 27 januari. De voorstelling eindigde met spelers en publiek rondom de vuurkorf en ik hoorde hier en daar gesprekken waarbij spelers mensen de verhalen en ons onderzoek doorvertelden. Vond het waanzinnig om te zien hoe zij daar als ‘kenners’ deze verhalen met andere mensen deelden.  

IMG_4125 IMG_4043 IMG_4030