In gesprek met… Haring & Hummus

Nu 4 mei 2017 dichterbij begint te komen, gaan we de aankomende maanden in gesprek met verschillende mensen die te maken hebben met Theater Na de Dam. Wat mag het publiek verwachten op 4 mei en hoe draagt iedereen zijn steentje bij? Deze derde aflevering van 2017 interviewen we Haring & Hummus over het jongerenproject in Sneek.

Wie zijn jullie en wat doen jullie voor Theater Na de Dam?

Wij zijn Janneke & Geertje van stichting Haring & Hummus. Wij organiseren community-art projecten op plekken in Nederland waar AZC’s gevestigd zijn, met als doel om vluchtelingen in Nederland en hun nieuwe Nederlandse buren met elkaar kennis te laten maken. Voor Theater Na de Dam maken wij dit voorjaar Ik & de Oorlog, een jongerenvoorstelling in de bibliotheek in Sneek. In deze voorstelling trekken jongeren uit het AZC en de stad samen paralellen tussen de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen die vandaag de dag woeden.

Waarom is het belangrijk dat jongeren meedoen aan het project?

Wat ons betreft hebben jongeren de stem van de toekomst. Door hen samen aan de gang te zetten over deze thematiek, worden zij gestimuleerd om hier een mening over te vormen. Theater biedt een uitgelezen kans om dit buiten de gebaande paden te doen, om vrijer te associëren. In Sneek hebben wij ons project specifiek op jongeren gericht, omdat hier ook behoefte was aan activiteiten waarbij niet-leerplichtige jongeren van het AZC ook andere jongeren uit Sneek zouden ontmoeten. Dat komt allemaal mooi samen met het format van Theater Na de Dam.

Waar halen jullie inspiratie uit voor de voorstelling?

Onze inspiratie komt allereerst van onze jongeren zelf. Een deel van hen heeft oorlog meegemaakt en een ander deel niet. Het is interessant om te zien in hoeverre dat invloed heeft. Het groepsproces, waarin deze groep ook elkaar leert kennen, is heel interessant. De interviews met mensen die zelf op jonge leeftijd de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, waren erg bijzonder. Er was veel herkenbaarheid en begrip over en weer. Een thema die we aan willen snijden in onze voorstelling heeft te maken met informatievoorziening. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was het al moeilijk om aan een radio te komen. Tegenwoordig horen, zien en lezen we alles wat er aan de ander kant van de wereld gebeurt in no-time via sociale media. Maar wat is nu eigenlijk wenselijker?

Wat kunnen de bezoekers op 4 mei verwachten?

Bezoekers van Ik & de Oorlog kunnen een voorstelling verwachten die hen door de verschillende hoeken en plekken van bibliotheek van Sneek voert. Er zal verwarring zijn over wat nu over de Tweede Wereldoorlog gaat, en wat over wat er vandaag gebeurt. Is er eigenlijk wel verschil? Ook zullen er verschillende talen te horen zijn. De voorstelling wordt opgevoerd door jongeren uit het AZC en uit de stad.

De voorstelling Ik & de Oorlog speelt op 2, 3 en 4 mei in de bibliotheek van Sneek.