Theater Na de Dam presenteert drie nieuwe voorstellingen op 4 mei

Theater Na de Dam benadert elk jaar theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe voorstelling willen maken die een actueel perspectief biedt op de Tweede Wereldoorlog en de wereld van vandaag. Eerder waren dat o.a. Sadettin Kirmiziyüz, Roeland Hofman en BOG. Dit jaar breidt Theater Na de Dam dit initiatief uit door niet één maar drie opdrachten te geven, en wel aan Collectief Walden, Dionne Verwey en Naomi van der Linden & Esther Scheldwacht. Allen makers die qua stijl verschillen, maar opvallen door hun integriteit, nieuwsgierigheid en engagement. Hun voorstellingen zijn op 4 mei om 21 uur te zien in Amsterdam en Den Haag.

 

Collectief Walden – En daar dan weer de moeder van
Wat als onze lijven zich een verleden herinneren, waar wij niet zelf bij waren? Collectief Walden buigt zich over de jonge biologische discipline ‘epigenetica’, de studie naar hoe omgevingsfactoren onze genen aan- en uitzetten en hoe we dat doorgeven aan de volgende generaties. Het resultaat van hun onderzoek is een theatrale installatie over hoe de ervaringen van oma Jo (Willemstad, 1918), Annie (Venlo, 1919), Toos (Gemert, 1921), Marianne (Krefeld, 1931) en Marijtje (Enkhuizen, 1932) voortleven in ons, in Amsterdam, in 2017. Collectief Walden bestaat uit een filosoof, een bioloog, een mimer, een dramaturg en een producent.

3 & 4 mei 21:00 – Brakke Grond, Amsterdam

 

Dionne Verwey – Anton & Anton. Een monologue performance
Muzikaal ondersteund door haar aan Orkater verbonden theatercollectief Sir Duke, deelt Dionne Verwey haar onderzoek naar heldendom. Wat maakt een held een held? Zijn het puur de daden, of spelen er ook andere factoren mee? Terugblikkend op de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog lijkt het alsof de overzeese gemeenten van ons Koninkrijk geen verzetshelden hebben gekend. Via een persoonlijke zoektocht worden verloren verhalen boven water gehaald en vergeten helden herdacht. Middels deze ‘andere geschiedenis’ verschuift Dionne samen met haar publiek perspectieven om zo het verleden te herstructuren.

4 mei 21:00 – Theater Bellevue, Amsterdam

 

Naomi van der Linden & Esther Scheldwacht – Krassen op de huid
Geïnspireerd op het boek van Mieke Kirkels, Kinderen van zwarte bevrijders, waarin de persoonlijke verhalen zijn opgetekend van kinderen die tijdens de dagen na de Bevrijding werden verwekt door zwarte Amerikaanse soldaten. Gevierd actrice en maker Esther Scheldwacht en aanstormend talent Naomi van der Linden spiegelen zich aan de verhalen uit het boek. De geschiedenissen raken met elkaar verweven, een persoonlijke reis die raakt aan alle continenten.

4 mei 21:00 – Theater aan het Spui, Den Haag