In gesprek met… Meral Polat

Nu 4 mei 2017 dichterbij begint te komen, gaan we de aankomende maanden in gesprek met verschillende mensen die te maken hebben met Theater Na de Dam. Wat mag het publiek verwachten op 4 mei en hoe draagt iedereen zijn steentje bij? Deze vierde aflevering van 2017 interviewen we Meral Polat.

Wie ben je en wat ga je doen voor Theater Na de Dam

Ik ben Meral Polat, actrice en zangeres, en ik ga samen met New Cool Collective speciaal voor de Nationale Dodenherdenking een voorstelling maken die op 4 mei eenmalig speelt in de piste van Koninklijk Theater Carré.

Waarom heb je besloten mee te doen?

Omdat ik het een grote eer vind, en het me zo mooi lijkt om juist op die dag troost en inzicht te bieden, bewuster te worden, en dat ik ook in mijzelf mag duiken en kijken wat dat dan is, verdriet en verzet, en kan stilstaan bij de slachtoffers, en hoe ik dat met iedereen die meedoet kan bekijken en onderzoeken.

Wat betekent herdenken voor jou?

De ruimte hebben om verdrietig te zijn, om pijn toe te laten. En te kijken naar die pijn. Want alleen dan kunnen we er lessen uit trekken. Het is fijn dat het er is, die herdenking. Dat vormt een soort basale erkenning van het feit dat er ooit iets vreselijks is gebeurd, en die erkenning vormt weer de basis voor een verder gesprek over hoe je niet alleen naar je gezamenlijke geschiedenis kunt kijken, maar ook naar hoe je nu je leven wilt leven, en wat je aan elkaar wilt meegeven.

Kan je een tipje van de sluier oplichten over jullie optreden in Carré?

We zijn nu een lijst aan het maken van alles wat mooi zou passen op zo’n avond. Dat is van Gregory Porter tot Koerdische muziek, van de eigen nummers van New Cool Collective tot Bach. We willen die verschillende stijlen en genres met elkaar in verbinding brengen vanuit de gedachte dat je, als je het uiteinde van het ene genre opzoekt, je dan het uiteinde van het andere genre ontmoet. Het Jiddische reikt aan de Balkan, de Balkan reikt aan het Mesopotamische, en dat reikt weer aan het Jiddische. Elk genre heeft iets van een ander genre in zich. Dat vinden we een heel mooie metafoor voor hoe je ook in deze tijd samen zou kunnen leven. Dat we allemaal iets van elkaar in ons hebben en dat het belangrijk is daarvoor open te kunnen staan.

 

Voor meer informatie over Meral Polat en New Cool Collective in Carré klik hier

Foto: Peter van Renesse van Duivenbode