In gesprek met… NTjong

Nu 4 mei 2017 dichterbij begint te komen, gaan we de aankomende maanden in gesprek met verschillende mensen die te maken hebben met Theater Na de Dam. Wat mag het publiek verwachten op 4 mei en hoe draagt iedereen zijn steentje bij? Deze vijfde aflevering van 2017 interviewen we de jonge theatermakers van het jongerenproject van Het Nationale Theater / NTjong

Wie zijn jullie en wat doen jullie voor Theater Na de Dam?

Wij zijn Yoni Serlie, Sebastiaan van Loenen, Tess Grevink en Lotte de Leeuw. Allemaal theatermakers. Lotte startte drie jaar geleden voor het eerst met het Theater Na de Dam jongerenproject bij NTjong. Dit is het derde jaar op een rij dat NTjong voor Theater Na de Dam met jongeren een voorstelling gebaseerd op verhalen over de Tweede Wereldoorlog maakt. Dit keer richten wij ons op verhalen uit de Schilderswijk in Den Haag. Een zeer kleurrijke buurt met een evenzo kleurrijk verleden. Al in de Tweede Wereldoorlog woedde haar oorlog niet alleen daar, maar ook in Marokko en Indonesië. Samen met ongeveer twintig jongeren uit Den Haag vertellen wij de verhalen van de Tweede Wereldoorlog in de Schilderswijk.

Waarom is het belangrijk dat jongeren meedoen aan het project?

Het project is bijzonder, omdat het verbindt. Het verbindt jongeren met ouderen, de wijk met haar inwoners, de geschiedenis met het nu. We benaderen de jongeren niet alleen als spelers maar nemen ze ook mee het proces in, zodat ze echt verbonden zijn met de inhoud. De connectie die de jongeren maken met de ouderen en hun verhalen is indrukwekkend. De alleroudste generatie geeft een mooi of droevig verhaal door aan de jongste generatie. Het leven in een oorlog wordt zodoende iets tastbaars voor hen. “Wat zag u in de oorlog?” of “Wat hoorde u? “. De verhalen krijgen een nieuw leven en opnieuw betekenis. Door met de jongeren op deze wijze aan een voorstelling te werken, worden de verhalen hun verhalen. Een prachtige manier om dit persoonlijk cultureel erfgoed door te geven.

Waar halen jullie inspiratie uit voor de voorstelling?

Momenteel zijn wij onderzoek aan het doen in en naar de Schilderswijk. We gaan op bezoek bij buurtbewoners, maken contact met verschillende instanties, lezen in allerlei boeken. Alles om zoveel mogelijk te weten te komen over de wijk en haar geschiedenis. Het is een wijk vol inspiratie: de mensen die we ontmoeten, de verhalen van de ouderen, de verhalen van de spelers. Er is heel erg veel over te vertellen en te maken. Daarom hebben we ervoor gekozen een route te maken door de wijk. Langs de moskee, de kinderboerderij en een hofje. De ouderen vertelden dat tijdens de oorlog iedereen elkaar kende in de wijk. Mensen zorgden voor elkaar en hielden elkaar goed in de gaten. Als wij de wijk inlopen merken we dat dat nog steeds hetzelfde is gebleven. Via via komen we in contact met mensen die mee willen werken aan ons project. Ook in het Hofje verspreid het woord zich snel. Het inspireert ons hoe deze wijk eigenlijk een klein dorpje is binnen een grote stad. Vandaar onze titel: Samen voor ons eigen. We proberen de verschillende culturen ook te verwerken in de voorstelling. We werken samen met een moskee en onderzoeken de geschiedenis van de Marokkaanse soldaten die hebben meegevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog. We hopen zo niet alleen het Nederlandse perspectief op de oorlog te geven, maar ook die uit andere landen.

Wat kunnen de bezoekers op 4 mei verwachten?

Het publiek krijgt een bijzondere theatrale rondleiding. Om 21:00 starten we in Theater de Vaillant. Van daaruit gaan we naar verschillende plekken in de Schilderswijk. Het publiek zal de wijk op een andere manier beleven. Vol verhalen, vol beelden, vol kleuren. Niet alleen de locaties, maar ook de route zal onderdeel van de voorstelling zijn. Advies aan het publiek is dan ook om de ogen en oren open te houden. Wij schilderen het verleden.

In de  jongerenprojecten van Theater Na de Dam interviewen jongeren ouderen over de oorlog in hun stad. Op basis van deze interviews wordt er onder leiding van een regisseur een (locatie) voorstelling gemaakt. Dit jaar zijn er door heel het land – van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem – 25 jongerenprojecten.