In gesprek met… Dionne Verwey

Nu 4 mei 2017 dichterbij begint te komen, gaan we de aankomende maanden in gesprek met verschillende mensen die te maken hebben met Theater Na de Dam. Wat mag het publiek verwachten op 4 mei en hoe draagt iedereen zijn steentje bij? Deze zesde aflevering van 2017 interviewen we Dionne Verwey.

Wie ben je en wat ga je doe voor Theater Na de Dam?

Dionne Verwey, official mimer since 2012.  

Voor Theater Na de Dam werk ik aan de voorstelling Anton & Anton i.s.m. het collectief Sir Duke. Op 4 mei a.s. presenteren we Anton & Anton als monologue performance en volgend jaar bouwen we aan de ‘volledige voorstelling’.

Wat vind je belangrijk aan herdenken?

Herdenken vind ik een gelegenheid om te reflecteren op waar we vandaan komen om zo de huidige vrijheid meer te waarderen. O.a. dankzij de snel ontwikkelende samenleving lijkt elk jaar die ‘geschiedenisles’ te groeien in belang.  Er wordt constant geschiedenis gemaakt. Daar leren we van, daar groeien we van, dat maakt de samenleving tot wat we nu zijn. 

We mogen reflecteren, we mogen niet-vergeten en we mogen ‘samen zijn’. Dat vind ik belangrijk aan herdenken. 

Waar haal jij inspiratie uit voor de voorstelling?

Ik heb mezelf de vraag gesteld: wat betekent vrijheid voor mij?

Als Surinaamse Nederlander kleeft aan het begrip vrijheid meerdere thema’s. Naast kolonialisme is dat ook heldendom. Wat is een held? Specifieker; welke helden uit WO II inspireren mij? Naast Anne Frank is dat voor mij ook Anton de Kom.

De monologue performance Anton & Anton speelt op 4 mei in Theater Bellevue. Klik hier voor meer informatie.