In gesprek met… Najah Aouaki

Nu 4 mei 2017 dichterbij begint te komen, gaan we de aankomende maanden in gesprek met verschillende mensen die te maken hebben met Theater Na de Dam. Wat mag het publiek verwachten op 4 mei en hoe draagt iedereen zijn steentje bij? Deze zevende aflevering van 2017 interviewen we Najah Aouaki. Zij is secretaris van het bestuur van Theater Na de Dam. 

Wie ben je en wat heeft jou doen besluiten om bij het bestuur van Theater Na de Dam te gaan?

Mijn naam is Najah Aouaki, dochter van twee Marokkaanse immigranten die hier kwamen om te werken. Inmiddels, 45 jaar later, nemen mijn ouders kaas, pindakaas en mayonaise (want die uit Nederland is toch lekkerder) mee op vakantie naar Marokko en ergeren zij zich aan het slechte rijgedrag van de mensen in Marokko. Na mijn masters Economie en post-graduate Metropolitan Management aan de Erasmus Universiteit ben ik naar Amsterdam verhuisd, waar ik bij de gemeente ben gaan werken. Een aantal jaar later kwam ik terecht bij de Westergasfabriek BV, waar ik 2 jaar met veel plezier gewerkt heb in een geweldig team, tot ik de stap maakte naar zelfstandig ondernemen. Dit bevalt mij tot nog toe uitstekend. Als zelfstandige ontwikkel ik stedelijke en/of culturele projecten, waarbinnen inclusiviteit en creativiteit belangrijke dragers zijn.

Mijn echtgenoot heeft een Joodse achtergrond. Zijn grootvader overleefde Auschwitz en had een grote impact op het leven van mijn man. Dit heeft mij van heel dicht bij laten zien hoeveel impact de holocaust heeft op overlevers, en hoe lang dit effect doordreunt tot ver in de volgende generaties. Het mag en kan niet vergeten worden. Mijn dochter draagt een Joodse achternaam, met een oorlogsverleden, mijn man is van de ‘derde generatie’ en dus is dit in ons gezin een belangrijk thema. Een thema waarvoor ik mij kan inzetten bij Theater Na de Dam.

Wat vind je belangrijk aan herdenken?

Herdenken is belangrijk om de lessen van de geschiedenis te waarborgen. Veel jongeren missen historische kennis over de holocaust, en het jaarlijks Herdenken van de slachtoffers is van essentieel belang om deze belangrijke zwarte dagen in onze geschiedenis over te geven op volgende generaties. Herdenken is een middel om de huidige tijd, de tijd waarin je leeft, in historische context te plaatsen. Momenteel leven we in een relatief lange tijd van vrede en voorspoed. Desondanks zijn veel mensen ontevreden, angstig of boos. Herdenken kan ons helpen stil te staan bij het feit dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is, dat de vrijheden die wij nu genieten, hun prijs hebben en dat er mensen zijn, die die prijs voor ons hebben betaald. “When you drink the water, remember who dug de well”. En dat we moeten blijven vechten voor het behoud van deze vrijheden. Daarnaast is de herdenking ook een dankuiting aan de bevrijders, en een herinnering dat we onze ogen niet mogen afwenden van het onrecht dat elders plaatsvindt. We hebben een morele plicht elkaar te helpen.

Hoe zie jij de toekomst van Theater na de Dam voor je?

Eigenlijk vooral blijven doen wat we doen: Middels mooi theater verdieping en betekenis geven aan de herdenking en de nieuwe generaties bereiken en raken.