In gesprek met… Collectief Walden

Nu 4 mei 2017 dichterbij begint te komen, gaan we de aankomende maanden in gesprek met verschillende mensen die te maken hebben met Theater Na de Dam. Wat mag het publiek verwachten op 4 mei en hoe draagt iedereen zijn steentje bij? Deze achtste aflevering van 2017 interviewen we René van Bakel, Hella Godee, Seline Gosling, Thomas Lamers en Thijs van Vuure van Collectief Walden. 

Wie zijn jullie en wat doen jullie voor Theater Na de Dam?

Wij zijn Collectief Walden; een groep denkers en kunstenaars die bestaat uit een filosoof, een bioloog, een mimer, een dramaturg en een producent. Samen maken wij voorstellingen, performances en installaties op het snijvlak van wetenschap en kunst. Speciaal voor Theater Na de Dam maken wij de installatie En daar dan weer de moeder van.

Waar halen jullie inspiratie uit voor deze voorstelling?

En daar dan weer de moeder van gaat over de relatief jonge biologische discipline ‘epigenetica’. De epigenetica houdt zich bezig met de vraag welke invloed onze omgeving heeft op ons DNA. Dus onze buitenwereld op onze binnenwereld. En de vraag in hoeverre deze invloed ook transgenerationeel erfbaar is. Dus van onze oma’s, via onze moeders, aan ons. Is het mogelijk dat onze jonge lijven zich een oorlog herinneren, die wij niet zelf hebben meegemaakt? Maar onze oma’s wel.
Onze dieperliggende fascinatie is eigenlijk altijd hoe dingen – landschappen, persoonlijkheden, lijven – in een groter en vaak onzichtbaar verband staan. Voor Theater Na de Dam rekken wij de tijdslijn van ons eigen leven op de geschiedenis in, tot ver voorbij onze geboorte. Om zo de vraag te kunnen stellen: Wat hebben wijzelf, in biologische zin, nog met de oorlog te maken?

Wat betekent herdenken voor jullie?

Herdenken is voor ons: stilstaan bij wat lijkt voorbij te zijn.

Wat kan het publiek op 4 mei verwachten?

En daar dan weer de moeder van wordt een beeldende en tekstuele installatie, op maat gemaakt voor de Rode Zaal van de Brakke Grond. We combineren biologische, filosofische en biografische verhaallijnen. En het publiek zal aan den lijve ervaren wat het betekent om onderdeel te zijn van een bepaalde generatie. En hoe zij al dan niet in verbinding staan tot de generaties onder en boven hen. Ze zijn zelf net zo goed onderwerp en onderdeel van de installatie, als wij.

Collectief Walden - En daar dan weer de moeder van

 

 

 

 

 

En daar dan weer de moeder van speelt op 3 en 4 mei om 21:00u in de Brakke Grond. Klik hier voor meer informatie over de voorstelling.