Theater Na de Dam in Berlijn

Voor Ayrton Fraenk en Jantien Fick zitten de repetities in Amsterdam erop. Samen met 7 Amsterdamse en 7 Berlijnse jongeren maken zij de voorstelling AN ANNE, een coproductie van Theater Na de Dam en Academy. Onderweg naar Berlijn schreven zij dit blog over de repetities, het simultaan repeteren via Skype, de jongeren en AN ANNE.

Na ongeveer 16 repetities in Amsterdam is het zo ver. We gaan naar Berlijn!
De eerste keer dat we onze Nederlandse spelers weer zien is op 1 ‪februari‬; Dan in het gebouw van Academy op de ‪Oranienstrasse in Kreuzberg‬, Berlijn.

De afgelopen weken hebben we hard gewerkt met de Amsterdamse spelersgroep bestaande uit: Amber, Cleo, Mariska, Mher, Mitzi, Rosa en Rosie.

AN ANNE (een co-productie van Bühnenkunstschule Academy en Theater Na de Dam) wordt een fysieke en beeldende voorstelling naar aanleiding van het dagboek van Anne Frank met 7 Amsterdamse en 7 Berlijnse jongeren. Samen met de spelers hebben wij, Ayrton Fraenk en Jantien Fick, het begrip ‘grens’ onderzocht; De hardheid van een streep, een muur, een denkbeeldig ‘einde’. We stellen onszelf de vraag hoe het is vast te zitten niet te kunnen ontsnappen aan wat er is of ooit is geweest.

In het weekend van 11 en 12 november vond er in Amsterdam en Berlijn het skypeweekend plaats, waar in beide steden simultaan werd gerepeteerd. De spelers ontmoetten voor het eerst hun partner in de andere stad en maakten meteen samen hun eerste duet via Skype!

Met Jantien in Berlijn en Ayrton in Amsterdam werd er overdag samen opgewarmd, gerepeteerd en gepraat en werden de duo’s ‘s avonds aan het werk gezet. We vroegen hen onder andere om samen te eten, tegelijkertijd naar een plek in hun stad te gaan die het woord ‘grens’ representeert, elkaar te bellen en de plekken tot in de details te beschrijven en om elkaar voor het slapen gaan een verhaaltje te vertellen. De duo’s zullen tijdens het gehele proces intensief contact met elkaar houden om elkaar in februari voor het eerst echt te ontmoeten.

‪Op 27 januari‬ zal er een presentatie zijn in het kader van International Holocoust Rememberence Day bij Academy in Berlijn.

Op 1 februari komen de Amsterdamse spelers naar Berlijn voor een intensieve montageweek‪.‬

‪Op 8 februari‬ zullen wij in premiere gaan bij Bühnenkunstschule Academy in Berlijn en in mei zal de voorstelling in Amsterdam te zien zijn tijdens Theater Na de Dam.

Terwijl we dit schrijven, zitten we in de trein onderweg naar Berlijn. Dinsdag start daar de eerste repetitie met de Berlijnse spelers: Anni, Emma, Emre, Hannah, Mila, Mathilda en Silan. Wij kijken er enorm naar uit om samen met hen aan hoofdstuk 2 van dit spannende project te beginnen en zien jullie graag bij de voorstelling tijdens Theater Na de Dam! (of in Berlijn natuurlijk!)

IMG-20171001-WA0001