Arnon Grunberg schrijft nieuwe toneeltekst voor Theater Na de Dam 2018

In opdracht van Theater Na de Dam schrijft bestsellerschrijver Arnon Grunberg een nieuwe toneeltekst die alle landelijke stadsgezelschappen op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei tegelijkertijd presenteren. Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep Maastricht, Noord Nederlands Toneel, Het Nationale Theater, Toneelgroep Oostpool, Theater Utrecht, Tryater, Het Zuidelijk Toneel, Theater Rotterdam, Suburbia en Toneelschuur Producties doen mee. De kaartverkoop voor deze voorstellingen start bij de meeste gezelschappen vandaag.

Arnon Grunberg

Grunberg debuteerde in 1994 met Blauwe maandagen. Andere bekende werken zijn Fantoompijn (2000) en De asielzoeker (2003). Voor Tirza (2006) ontving hij zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuurprijs. Met De man zonder ziekte was hij genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuurprijs en De Gouden Boekenuil. Grunbergs werk is anno 2017 in zesentwintig talen vertaald. Sinds 2009 schrijft hij dagelijks De Voetnoot in De Volkskrant.

Grunberg is afkomstig uit een gezin dat zwaar geraakt is door de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder Hannelore Grünberg-Klein (1927-2015) overleefde Auschwitz, waar ze naar eigen zeggen goed behandeld is. Zijn vader zat op talrijke adressen ondergedoken.

“Herdenken is net als democratie een theatrale aangelegenheid, vandaar dat ik een stuk schrijf voor Theater Na de Dam”, aldus Arnon Grunberg.