Amber (Amsterdam) en Silan (Berlijn)

Het nieuwe jaar is net begonnen en dat betekent dat het repetitieproces voor de voorstelling An Anne// Aan Anne de laatste fase in gaat. Ayrton Fraenk en Jantien Fick maken samen met 7 Amsterdamse en 7 Berlijnse jongeren een fysieke voorstelling geïnspireerd door het dagboek van Anne Frank en met als thema “grenzen”. De voorstelling gaat in Berlijn in première en zal tijdens Theater Na de Dam 2018 te zien zijn in Amsterdam.

De poster is af, de flyers zijn gedrukt en er kan in Berlijn inmiddels gereserveerd worden voor de voorstelling! Op 8 februari gaan we hier in première en we gaan een hele spannende periode in; We hebben nog 8 repetities met de Berlijnse spelers, voordat de Amsterdammers op 1 februari naar Berlijn komen. In een hele intensieve werkweek zullen wij met de 14 spelers toewerken naar de première. Een week die niet alleen in het teken zal staan van het maken van de voorstelling, maar die ook een bijzonder ontmoeting zal zijn. Een ontmoeting tussen twee groepen spelers die, afzonderlijk van elkaar, gewerkt hebben aan hetzelfde thema en zijn getraind in dezelfde speelstijl. Elke speler uit Amsterdam is gekoppeld aan een speler uit Berlijn waar ze, gedurende het hele proces, intiem contact mee hebben gehad. Op 1 februari is het dan zover: ze zullen elkaar voor het eerst in levende lijven ontmoeten! Om naar deze ontmoeting toe te werken en om een idee te geven over het project, gaan we de koppels vragen om los van elkaar hun huidige visie op het project te geven. De komende weken zullen de verschillende koppels aan het woord komen en we bijten het spits af met Amber van Veen(Amsterdam) en Șilan Erman (Berlijn).

Amber

Amber:

Wij
Wij zoeken naar grenzen
Wij vinden ze
Of wellicht creëeren we er een paar
We proberen ze te overschrijden
En gaan er met grof geschut overheen
Wij breken
De grens tussen jou en mij
Zal ik jou een geheim vertellen?
Worden wij dan vrienden?
Kennen wij elkaar?
Zullen wij elkaars grenzen delen wanneer wij elkaar ontmoeten?
Ze oprekken
Ombuigen
Vastbinden
Worden wij dan vriendjes?
Mag ik dan op jouw feestje komen?

Silan

Șilan:

Unsere Gruppe besteht aus jungen Menschen aus Amsterdam und Berlin. Deshalb kennen wir die Hälfte der Gruppe noch gar nicht, was ein komisches Gefühl ist, weil wir schon sehr bald zusammen auf der Bühne stehen werden und ein gemeinsames Stück aufführen werden. Ich bin sehr aufgeregt und gespannt darauf, die andere Hälfte der Gruppe, die Gruppe aus Amsterdam bald kennenzulernen und zu sehen wie und wo wir zusammen kommen.

Wir werden ein Stück zeigen, was sich mit den Themen aus dem Tagebuch von Anne Frank beschäftigt. Bis jetzt ging es in den Proben viel um das Thema Grenzen. Körperliche Grenzen, mentale Grenzen und auch die ganz realen Grenzen, wie z.B. Eine Mauer oder ein Stacheldrahtzaun die/der durch ein Land geht oder die Grenzen eines Landes bestimmt. Auch ging es viel um Wut, Aggressionen und auch eine gewisse Bosheit, was auf das Überthema zurück zu führen ist, da wir uns mit einer ziemlich grausamen Geschichte beschäftigen. Die Proben empfinde ich als sehr intensiv in den Aufgaben die wir bekommen und den Spielen oder Szenen, die wir spielen. Wir Schauspielern eigentlich gar nicht sondern erforschen verschiedene Seiten und Emotionen, die wir in uns haben. Das kann manchmal zu Konfrontationen mit sich selbst führen, die man sonst nicht hat aber gerade das macht es so spannend und aufregend. Genau das ist es was so besonders an Theater ist, dass man über das, was man dem Publikum zeigen möchte selbst eine emotionale Reise durchlebt und sich selbst immer wieder anders und neu kennenlernt. das erlebe ich ganz doll in dieser Art des Theaters, die Jantien und Ayrton mit uns machen.