Rik van den bos

Toen ik werd gevraagd om de nieuwe toneeltekst voor Theater Na de Dam ‘over de Tweede Wereldoorlog’ te schrijven, was ik verbaasd. Waarom vroegen ze mij? Ik was niet iemand die vanuit zijn biografie met een verhaal rondliep. Toen ik over hun vraag ging nadenken, realiseerde ik dat ik in feite ben opgevoed door ouders die net deden of de wereld in de jaren ’70 was ontstaan. Ondanks alle lessen geschiedenis en films en boeken die ik over de oorlog bij mij langskwamen,had ik mij nooit echt met de geschiedenis verbonden. Daarom heb ik de kans met beide handen aangegrepen en ben ik alle verhalen die mijn pad ooit gekruist waren zonder dat ik er goed op lette, uitgebreid gaan researchen en tegen het licht gaan houden. Daar is vervolgens een tekst uit gekomen die de invloed van de oorlog op het leven van vandaag probeert bloot te leggen. Op wat we zien en wat we vooral niet zien. Waar we letterlijk en figuurlijk aan voorbijgaan. Ik hoop dat het lukt om deze blik te geven aan de kijker als we in 2019 deze tekst tot een voorstelling gaan maken met Berg&Bos. Dat ik die blik nu zelf wel heb is in ieder geval aan Theater Na de Dam te danken.

 

-Rik van den Bos –