Vertelbijeenkomst in Carrara

Afgelopen maandag, 22 januari, vond de vertelbijeenkomst in Carrara, Italië. Dit jaar maken Sara Giampaolo en Antonio Bertusi in opdracht van Theater Na de Dam een jongerenproject.

Valerie, Jasmine, Jacopo, Samuele en Diego spraken met Paolo, Primino, Giorgio, Vanna en Liliana. Ze spraken over het fascisme en de partizanen. Over brood dat gemaakt werd van een beetje meel en heel veel zaagsel. Over de mannen die de bergen in werden gestuurd en de vrouwen die thuis op ze moesten wachten. Over hoe ze sneeuw moesten eten toen echt alles op was. Over zwarte zeep en het allermooiste kerstcadeau (drie mandarijnen).

Over met de liefde van je leven dansend op een brug de bevrijding vieren en over hoe een zoon alleen de pantoffel van zijn moeder terug vond na het bombardement op hun huis. En over wat er te zien was als ze uit hun slaapkamerraam naar buiten keken. Van al deze verhalen maken ze de komende vier dagen een voorstelling onder regie van Antonio Bertusi. Zaterdag 27 januari vertellen ze al deze verhalen weer door, op de internationale Holocaust day, of zoals ze in Italië zeggen: Giorno delle Memoria. Dag van de herinnering.

Door: Sara Giampaolo