In gesprek met… Onderwater Producties

Nu 4 mei 2018 dichterbij begint te komen, gaan we de aankomende weken in gesprek met verschillende mensen die te maken hebben met Theater Na de Dam. Wat mag het publiek verwachten op 4 mei en hoe draagt iedereen zijn steentje bij? In deze aflevering praten we met Onderwater Producties. Na uitverkochte voorstellingen in 2017 spelen zij ook dit jaar de voorstelling Coolsingel 65 ook dit jaar weer te zien tijdens Theater Na de Dam in Rotterdam.

Wie zijn jullie en wat doen jullie voor Theater Na de Dam?

Onderwater Producties maakt documentair theater met een persoonlijke vertrekpunt over actuele en urgente ontwikkelingen. We spelen op onverwachte locaties.

Speciaal voor Theater Na de Dam spelen we onze voorstelling Coolsingel 65. Deze ontroerende voorstelling gaat over een persoonlijk familieverhaal van Jeroen Rienks, één van de makers van Onderwater Producties, met de Tweede Wereldoorlog als vertrekpunt. Juist door het persoonlijk te maken, krijgt het volgens ons een universele zeggingskracht.

Op 14 mei 1940 vielen de bommen op Rotterdam. Ook het statige woonhuis, annex kantoor aan de Coolsingel 65  – tegenover het Stadhuis – van J.A. Rienks, de opa van Jeroen Rienks, kreeg een voltreffer. In Coolsingel 65 wordt op zoek gegaan naar de ware gebeurtenissen van toen en naar de rol die het bombardement speelt in de familie. Maar eigenlijk gaat de voorstelling over de universele relatie tussen vaders en zonen. Over emoties, over het worden van een held, over het omdraaien van rollen.

Wat betekent herdenken voor jullie?

Dodenherdenking vinden we als groep van groot belang. Vandaar dat we al voor het vierde jaar een voorstelling voor Theater Na de Dam spelen, dit jaar een hele persoonlijke. Het is een moment om stil te staan, zodat we als samenleving een andere kant op kunnen bewegen. Herdenken kan in velerlei vormen, ons past theater het beste. Je kunt het publiek met volledige focus en door het inzetten van verschillende zintuiglijke waarnemingen, meenemen in menselijke verhalen, zodat ze de impact van oorlog ervaren. Herdenken is ook belangrijk om te voelen dat de oorlog nog steeds actueel is.

Wat kunnen de bezoekers op 4 mei verwachten?

Een bijzondere locatievoorstelling. We spelen de voorstelling namelijk op de bovenste etage van het Holbeinhuis op de Coolsingel 65 in Rotterdam. Dit is exact dezelfde plaats waar voor het Bombardement in 1940 Jeroens opa woonde. We nemen het publiek mee naar buiten voor een korte rondleiding. Tijdens deze rondleiding heb je schitterend uitzicht over de herbouwde stad. In de voorstelling, die binnen verdergaat, krijg je op een speelse manier het verhaal te horen van Jeroen zijn familie. Je krijgt videofragmenten te zien van de vader en de zoon van Jeroen Rienks die speciaal hiervoor zijn geïnterviewd door de andere maakster Afke Weltevrede. Ook wordt er geschakeld naar het universele thema vaders en zonen, naar de betekenis van de oorlog anno nu en naar het maakproces van de voorstelling.

Kortom, een herkenbare en afwisselende voorstelling over een groot thema. Meer informatie en tickets voor Coolsingel 65 vind je op de website van Onderwater Producties.

foto: Fred Ernst