In gesprek met… Simon Heijmans

Nu 4 mei 2018 dichterbij begint te komen, gaan we de aankomende weken in gesprek met verschillende mensen die te maken hebben met Theater Na de Dam. Wat mag het publiek verwachten op 4 mei en hoe draagt iedereen zijn steentje bij? In deze aflevering praten we met Simon Heijmans. In opdracht van Theater Na de Dam maakt hij dit jaar de voorstelling Een zaterdagmiddag samen met zijn eigen moeder Cokky van Dongen. 

Wie ben je en wat ga je doe voor Theater Na de Dam?

Ik ben Simon Heijmans, acteur en theatermaker. Ik woon in Amsterdam maar kom oorspronkelijk uit ’s-Hertogenbosch. Daar maak ik in opdracht van Theater na de Dam in de Verkadefabriek de voorstelling Een zaterdagmiddag, naar een boek van Bert Wagendorp. Het boek gaat over een moeder die haar zoon voor het eerst vertelt wat hun familie is overkomen in de Tweede Wereldoorlog. Wat ik bijzonder vind is dat ik dit verhaal ga spelen met mijn eigen moeder, Cokky van Dongen.

Wat betekent herdenken voor jou?

Herdenken is voor mij even midden in de wereld en de geschiedenis zitten. Jezelf doordringen van wat er op andere plaatsen op dit moment gebeurt, wat er ooit hier gebeurd is en daarmee beseffen hoe je zelf je leven mag leiden.

Wat kan het publiek op 4 mei verwachten?

De voorstelling zal gaan over hoop die binnen families altijd bestaat. Dat kan prettig zijn, zoals bij mij mijn opa al acteur wilde worden maar dat absoluut geen mogelijkheid was binnen het dorp waar hij geboren werd. Vervolgens ging mijn moeder nadat ze ‘eerst maar eens een vak had geleerd’ (zoals dat toen nog moest) alsnog haar droom achterna en deed als tweede studie een theateropleiding. Zo kon ik uiteindelijk meteen mijn hart volgen en ging naar de toneelschool.

Het verhaal van Wagendorp gaat over niet vervulde hoop die zorgt voor niet uitgesproken verwachtingen binnen het gezin. Het broertje van de moeder in het stuk heeft de oorlog niet overleefd en gaandeweg het verhaal komt de zoon erachter dat zijn leven al vanaf het begin meer uitgestippeld was dan hij dacht. Ik denk dat het publiek een liefdevolle avond heeft en iedereen wel iets herkent van deze mechanismen.

Een zaterdagmiddag is op donderdag 3 en vrijdag 4 mei te zien in De Verkadefabriek, ‘s Hertogenbosch.