Theater Na de Dam presenteert 4 nieuwe voorstellingen op 4 mei 2018

Theater Na de Dam benadert elk jaar theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe voorstelling willen maken die een actueel perspectief biedt op de Tweede Wereldoorlog en de wereld van vandaag. Eerder waren dat o.a. Sadettin Kirmiziyüz, BOG., Dionne Verwey en Collectief Walden. Dit jaar breidt Theater Na de Dam dit iniatief uit door maar liefst 4 opdrachten te geven aan Simon Heijmans, Sir Duke, Firma MES en Eva van Manen. Allen makers die qua stijl verschillen, maar opvallen door hun integriteit, nieuwsgierigheid en engagement. Hun voorstellingen zijn op 4 mei te zien in Den Bosch, Amsterdam, Den Haag, en Utrecht. 

 

Firma MES – Maak je over mij maar geen zorgen
Den Haag, Denneweg, najaar 2014. Bij de verbouwing van restaurant Walter Benedict wordt een koffer met brieven en foto’s gevonden. De brieven zijn geschreven tussen 1938 en 1945 en blijken eigendom van de Joodse Israel Bachrach, die in 1942 vanuit Den Haag naar Zwitserland vluchtte.

Theatergroep Firma MES hoorde over dit verhaal tijdens een etentje en duikt voor Theater na de Dam in de inhoud van de koffer. Wie was deze Israel? Hoe is zijn leven verlopen en wat vertellen zijn brieven ons nu?
4 mei 21:00 – Theater aan het Spui, Den Haag

 

Sir Duke – Hatta & De Kom
Hatta & De Kom is het vervolg op Anton & Anton dat vorig jaar tijdens Theater Na de Dam gepresenteerd werd. Op uitnodiging van Theater na de Dam werkt Orkater/Sir Duke dit onderzoek in vier weken uit tot een voorstelling over verzet, loyaliteit en broederschap.

In een muzikale en ritmische theaterdocumentaire duikt Orkater/Sir Duke in de geschiedenis van haar diaspora en brengt de vergeten verhalen van twee overzeese verzetsstrijders tot leven. Met Caribische klanken en de mysterieuze sound van Indonesië neemt Orkater/Sir Duke het publiek mee op reis naar het vooroorlogse koloniale Holland, waarin de Surinaamse Anton de Kom en de Indonesische Mohammed Hatta strijden voor zelfstandigheid van hun land. Tijdens een verblijf in Nederland in de jaren twintig kruisen zij elkaars pad. Die ontmoeting brengt hen tot een gezamenlijk gedachtegoed dat een bron van inspiratie bleek voor het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.
1 t/m 12 mei (première 4 mei 21:00) – Theater Bellevue, Amsterdam.

 

Simon Heijmans – Een Zaterdagmiddag
Cokky van Dongen en Simon Heijmans, zijn en spelen moeder en zoon. In Een Zaterdagmiddag spreken zij voor het eerst over wat de moeder in de Tweede Wereldoorlog overkomen is. Een verhaal dat tot dan toe altijd enkel in bijzinnen werd benoemd. Een voorstelling over hoe verwachtingen nog generaties lang door kunnen werken en hoe toeval grote gevolgen kan hebben.

Naar een boek van Bert Wagendorp.
3 mei 20:15 & 4 mei 21:00 – Verkadefabriek, Den Bosch

 

Eva van Manen – Politiek en liefde.Herdenken
Tijdens Nacht Na de Dam 2017 zong Eva het nummer ‘Omdat we verdergaan’. Naar aanleiding van dit lied vroegen Theater Na de Dam haar om dit jaar een korte voorstelling te maken.

Sinds Eva zich kan herinneren wordt de Tweede Wereldoorlog gebruikt als een voorbeeld van wat de mensheid nooit meer zou moeten doen. “Dit nooit meer, nooit meer oorlog”. In deze voorstelling reflecteert Eva op hoe die lessen zich tot het huidige politieke klimaat verhouden.
4 mei 20:25 – Stadsschouwburg Utrecht