In gesprek met… Silas Neumann

Foto: Jan Amse

Nu 4 mei 2018 dichterbij begint te komen, gaan we de aankomende weken in gesprek met verschillende mensen die te maken hebben met Theater Na de Dam. Wat mag het publiek verwachten op 4 mei en hoe draagt iedereen zijn steentje bij? In deze aflevering praten we met Silas Neumann. Silas heeft eerder al voorstellingen gemaakt voor Theater Na de Dam. Sinds dit jaar begeleidt hij jongerenprojecten in het oosten en noorden van Nederland. 

Wie ben je en wat doe je voor Theater Na de Dam

Mijn naam is Silas Neumann en ik ben al een aantal jaren betrokken bij Theater Na de Dam. In 2013 maakte ik een voorstelling over mijn eigen familiegeschiedenis voor Theater Na de Dam. In de jaren erop heb ik meerdere jongerenprojecten voor of met ondersteuning van TNdD gemaakt. Onder andere ook twee uitwisselingsprojecten met Duitse en Nederlandse jongeren.
Dit jaar begeleid ik jongerenprojecten in het oosten en het noorden van het land. Dit doe ik door inhoudelijke en soms ook praktische ondersteuning aan te bieden.

Wat betekent herdenken voor jou?

Het  herdenken zoals het op 4 mei gebeurt heeft, sinds ik in Nederland woon, een bijzondere betekenis voor mij gekregen. Ik kende deze gemeenschappelijke vorm van stilstaan bij het verleden niet uit Duitsland.
Ik denk dat het noodzakelijk is ook door historisch besef je morele kompas te bepalen. Voor mij gaat het herdenken van het verleden samen met verantwoordelijkheid voor het heden. De avonden die ik op 4 mei beleefd heb voelen hierin bemoedigend, omdat ik zoveel mensen zie die zich van deze verantwoordelijkheid bewust zijn.

Wat is je het meeste bijgebleven van de vertelbijeenkomsten?

Ik vind het moeilijk om er één moment uit te pikken. Over het algemeen sta ik nog steeds versteld als ik de enorme impact zie die de oorlog op verschillende levens had en nog steeds heeft. Hoe deze impact tot het heden voor hun voelbaar is. Dat zij nog steeds wantrouwen, angst of schuldgevoelens voelen.  Ik ben onder de indruk als de vertellers – ook al is het soms confronterend – de waarde ervan zien om hun verhalen door te vertellen.

Wat kan het publiek dit jaar verwachten van de jongerenprojecten?

Ik heb een hele hoop nieuwsgierige jongeren gezien, die niet alleen naar de verhalen luisterden, maar zich ook zelf aan deze relateerden. Ik denk dat de makersbijeenkomst met Marjolijn van Heemstra hier ook aan bijgedragen heeft. Ik ben ervan overtuigd dat de verbinding van de jongeren met de verhalen die zij gehoord hebben, door het hele land voelbaar zal zijn.

Klik hier voor een overzicht van alle jongerenprojecten in Nederland.