In gesprek met… Francesca Pichel

Foto: Azzurra Piccardi

Nu 4 mei 2018 dichterbij begint te komen, gaan we de aankomende weken in gesprek met verschillende mensen die te maken hebben met Theater Na de Dam. Wat mag het publiek verwachten op 4 mei en hoe draagt iedereen zijn steentje bij? In deze aflevering praten we met Francesca Pichel, actrice en zangeres. Voor Theater Na de Dam maakt zij dit jaar met haar collectief Sir Duke de voorstelling Hatta & De Kom, het vervolg op hun voorstelling in 2017 Anton & Anton. De première van Hatta & De Kom is op 4 mei 21:00 tijdens Theater Na de Dam in Theater Bellevue. 

Wie ben je en wat doe je voor Theater Na de Dam?

Ik ben Francesca Pichel, actrice en zangeres en maak voor Theater Na de Dam met mijn collectief Sir Duke de voorstelling ‘Hatta & de Kom’. Het is een voorstelling over het herbeschouwen van geschiedenis, over heldendom, slachtofferschap, over de vergeten verhalen van verzetsstrijders Mohammed Hatta (Indonesie) en Anton de Kom (Suriname) en de verhalen van onze eigen families, waarbij ik vanuit Nederlands-Indisch perspectief vertel en Dionne Verwey vanuit haar Surinaamse perspectief vertelt.

Wat betekent herdenken voor jou?

Herdenken betekent voor mij met diegenen of datgene in gedachten zijn, om de herinnering levend te houden aan iets dat ooit is geweest.

Waar halen jullie inspiratie uit voor deze voorstelling?

Uit onszelf, onze eigen families en de liefde en passie om een complete en inclusieve geschiedschrijving te realiseren.

Wat kan het publiek op 4 mei verwachten?

Een première in Theater Bellevue, van een stuk dat je wereld rijker kan maken doordat er verteld wordt over WOII vanuit perspectieven die niet algemeen bekend zijn (en wel zouden moeten zijn), vanuit de Oost en de West.

Hatta & De Kom speelt van 2 t/m 12 mei in Theater Bellevue en op 18 mei in Bijlmerpark Theater.