Vertelbijeenkomst in Brussel

In Nederland geven we al enkele jaren projecten met jongeren vorm. In deze projecten spreken jongeren met ouderen over de Tweede Wereldoorlog en maken op basis daarvan een voorstelling. Sinds 2017 initiëren wij deze projecten ook internationaal in het kader van International Holocaust Remembrance Day (27 januari). In 2019 zullen op deze dag jongerenprojecten spelen in Amsterdam, Berlijn, Kopenhagen, Brussel, Praag, Budapest en Carrara. In al deze projecten worden Nederlandse makers aan lokale makers gekoppeld. Zij maken samen de voorstelling. Hieronder het verslag van een bijeenkomst in Brussel, waar Nederlandse maker Pleun bij aanwezig was. 

”Vandaag mijn eerste ontmoeting met Eline en Thomas en hun groep jongeren in Brussel.
Tijdens mijn treinreis luisterde ik naar de opname van verteller Regine, die 2 jaar was toen de oorlog begon. Een verhaal over onderduiken, over opgenomen worden in een gezin, over een hele gelukkige tijd ook al was het oorlog, over twee families hebben na de oorlog: een christelijke en een joodse, over dat het niet uitmaakt welk geloof je aanhangt, over nachtmerries van haar man die zijn hele familie is verloren. Eén van de jongeren vroeg aan Regine of ze in 3 woorden de oorlog kon beschrijven: vuil, voor de kinderen het ergst en nooit meer.

Vandaag mocht ik aanwezig zijn bij een repetitie waar 30 jongeren, met wel tien verschillende nationaliteiten, aan het werk waren met dat verhaal. Maar niet alleen met het verhaal van Regine, ook met eigen familieverhalen en met Brusselse krantenartikelen van tijdens de oorlog. En dat werden dan weer nieuwe verhalen: verhalen over boos worden van gelukkige kinderen; over gewoon graag de held willen zijn, over de geschiedenis een beetje verdraaien zodat ook jij een verhaal hebt. Ik kijk uit naar januari!”