Repetities in Kopenhagen

In Kopenhagen wordt sinds afgelopen weekend gerepeteerd met enthousiaste jongeren aan het jongerenproject in het kader van International Holocaust Remembrance Day. Hier het verslag van maker Ilon.

In Kopenhagen doen tien jongeren in de leeftijd van 13 tot 16 jaar oud mee aan het jongerenproject. Deels komen zij van de jeugdtheaterschool en deels van daar buiten. De jongeren zijn super gemotiveerd om samen tot iets moois te komen.

Ilon is het weekend gestart door over het project te vertellen. De jongeren hebben spel gedaan waarin de steden die deelnemen aan het internationale programma uitgebeeld moesten worden en vervolgens met een sticker moesten worden aangegeven op de kaart van Europa. Dit bleek nog moeilijker dan gedacht, vooral met Carrara.

Vervolgens is met behulp van verschillende bronnen onderzoek gedaan naar Eboja Wandall Holm; een joodse vrouw, overlever van Auschwitz, die na de oorlog naar Denemarken is gekomen en nu 94 jaar oud is. Ze heeft onlangs in het kader van ”70 jaar mensenrechten” een mooi interview gegeven in een nationale krant en er is ook een documentaire over haar gemaakt. Eboja was toevallig afgelopen weekend jarig (ze werd 95) dus besloten de jongeren haar meteen een verjaardagskaart te sturen.

Daarnaast hebben de jongeren een bezoek gebracht aan het Deens Joods museum. De jongeren gaven aan het verhaal van de oorlog en de holocaust zo groot te vinden in aantallen en dergelijke, dat ze zich er moeilijk tot kunnen verhouden. De rol van Denemarken in de oorlog blijft  erg onderbelicht op school, omdat het maar zo’n klein verhaal in het grote verhaal is. De verhalen die in het museum verteld werden en het verhaal van Eboja boorden een hele andere laag aan. De jongeren hebben zin om aan het werk te gaan en kijken er naar uit om de ouderen te ontmoeten.