Jongerendag 2019

Jongerenvoorstellingen vormen een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam. Jongeren verdiepen zich samen met theatermakers in de geschiedenis van hun wijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en interviewen ouderen uit de buurt over hun herinneringen. Die gesprekken gebruiken zij als basis voor hun voorstelling.

In 2019 zijn er op 4 mei door het hele land 34 jongerenprojecten te zien met ongeveer 420 jongeren, bijna 150 vertellers en meer dan 80 makers, regie-assistenten en productieleiders. De jongeren kwamen op 20 april jl. bijeen voor de jaarlijkse jongerendag van Theater Na de Dam. Centraal stond de vraag: Is het – in het kader van de herdenking – belangrijk om iemand te hebben waarmee je je kan identificeren? De jongeren volgden workshops en bekeken de voorstelling Hatta & De Kom van Sir Duke/Orkater in het Compagnietheater Amsterdam.

Van Groningen tot Sittard en van Arnhem tot Den Haag

Op 4 mei klinken voor even door heel Nederland de stemmen van toen in het nu. Zo werken jongeren in Alkmaar aan de voorstelling Om de hoek, een theatrale route door de Lindenlaan waarin verleden en heden samen komen. In Groningen vormt de Martinikerk, die ondanks het bevel de klokken in te leveren trots bleef luiden, het decor voor een dapper verhaal in de voorstelling Geloof, hoop en oorlog. Op 19 mei 2019 is het vijfenzeventig jaar geleden dat het zigeunertransport uit kamp Westerbork vertrok. In Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt hierbij stilgestaan in de voorstelling Over ons. Zomaar een greep uit het programma.

Kijk voor een volledig overzicht en een voorstelling bij u in de buurt in het programma-overzicht op deze website.