Foto’s nieuw werk 2019

Elk jaar maken jonge theatermakers speciaal voor Theater Na de Dam nieuwe voorstellingen in het kader van de Tweede Wereldoorlog. Elke maker neemt daarvoor een andere invalshoek en verwerkt persoonlijke verhalen in het nieuwe werk. Dit jaar maakten Johan Fretz, Lars Brinkman, Nicole Vervloed, De Poezieboys en Dox, Theater Utrecht & Stadsschouwburg Utrecht voorstellingen die te zien waren op 4 mei in Amsterdam, Den Bosch, Den Haag en Utrecht.

De stad is niet veranderd | Johan Fretz – Toriman

In een theatraal concert slaagde Johan Fretz er in om tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog het ritme van deze tijd te vangen. Begeleid door muzikanten David Middelhoff en Bart Rijnink trad hij op als Toriman, in een nieuwe mengvorm van gesproken woord en klank, zwevend tussen speech en muziek. Met inspiratiebonnen als Gil Scott Heron, Maya Angelou, maar ook Crosby, Stills en Nash, Childish Gambino en Radiohead, nam hij het publiek mee op een muzikale reis en probeerde hij de grote vragen van toen te vertalen naar het heden.
Foto’s: Jorn Heijdenrijk

Männerbund | Lars Brinkman

Wat weinig mensen weten is dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote daling is geweest in de vervolging van homoseksuelen in Nederland. Sterker nog, de homo-scène leek in de bezettingstijd zelfs te floreren. Getriggerd door deze bevindingen probeerde acteur en theatermaker Lars Brinkman, zelf homoseksueel, een nieuw licht te werpen op de geschiedenis die we allemaal denken te kennen. Is slachtofferschap verslavend? Is er een verband tussen homoseksualiteit en fascisme? Wat heeft de hechte mannenband, de aantrekkingskracht van het uniform en de verafgoding van het mannelijke lijf binnen het SS-leger met elkaar te maken?
Foto’s: Jorn Heijdenrijk

INDO GO HOME | Nicole Vervloed

In haar solo INDO GO HOME onderzocht de Indische theatermaker Nicole Vervloed de heimwee van drie generaties Indische Nederlanders en de vragen waar ze zelf mee worstelt. Wat betekenen Indische wortels nog als je liever naar Rimini op vakantie gaat dan naar Indonesië? Als je geen woord verstaat van wat je eigen Indonesische familie zegt? Wat betekent het om terug te verlangen naar een land van herkomst dat niet meer bestaat?
Foto’s: Marc van Zuylen

De Poeziebar | De Poezieboys

Speciaal voor Theater Na de Dam stelden de Poezieboys een avond samen in het teken van de Tweede Wereldoorlog. De aanwezige dichters lazen hierbij een selectie uit hun werk waarbij de onderwerpen oorlog, maar vooral ook hoop en liefde centraal stonden. Het is de bedoeling dat deze Poeziebar een troostende en verzoenende avond zal worden. En hoe kan dat mooier dan met poëzie? Het was nota bene Vinkenoog die het idee kreeg voor Poëzie op de Dam.