Foto’s nieuwe toneeltekst

Theater Na de Dam geeft elk jaar een opdracht aan een toneelschrijver voor een nieuwe theatertekst over de Tweede Wereldoorlog.

In 2019 schreef Belgische schrijver Tom Lanoye de nieuwe toneeltekst die de landelijke stadsgezelschappen op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei tegelijkertijd presenteerden. Onder andere Internationaal Theater Amsterdam, Nieuw Utrechts Toneel, Theatergroep Greppel, Noord Nederlands Toneel, Het Nationale Theater, Toneelgroep Oostpool, Toneelschuur, Het Zuidelijk Toneel en Theater Rotterdam deden mee.

De tekst van Tom Lanoye, getiteld Verloren vader, gaat over een oud-strijder die door zijn voortschrijdende dementie steeds minder zeker wordt van zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Wat is er echt gebeurd, en wat was zijn rol ook weer?

Foto’s: Verloren vader door ITA Ensemble. Fotograaf: Jorn Heijdenrijk