Theater Na de Dam presenteert Hannah Hoekstra in Een Duits leven

Van Christopher Hampton

Maandag 4 mei om 21.00 speelt Hannah Hoekstra in Koninklijk Theater Carré de monoloog Een Duits leven van Christopher Hampton in een regie van Nina Spijkers. De vertaling van het stuk is in handen van Tom Kleijn.

Brunhilde Pomsel was de secretaresse van Joseph Goebbels, minister van propaganda onder Hitler en één van de hoogste nazi’s. Ze verkeerde tussen de grootste misdadigers van de eeuw en toch, zo verklaart ze op het eind van haar leven, was ze nooit helemaal op de hoogte van wat er om haar heen gebeurde. Voor politiek heeft ze zich nooit zo geïnteresseerd. Schuldgevoel heeft ze nooit gekend. Ze leefde een Duits leven.

Een monoloog die laat zien hoe makkelijk mensen hun beeld van de realiteit kunnen aanpassen om geen gewetensnood te krijgen. Een monoloog over de onbetrouwbaarheid van ons moreel kompas, vertolkt door de gevierde actrice Hannah Hoekstra, die net zo oud is als Brunhilde was toen ze voor Goebbels ging werken.


Hannah Hoekstra over haar bijdrage aan Theater Na de Dam:

Ik wil zo veel mogelijk verhalen horen om de werkelijkheid te begrijpen en daarin zoeken naar licht als tegenreactie op de zwaarte van het leven.


De tekst van A German Life is gebaseerd op de gelijknamige documentaire over de secretaresse van Goebbels. De voorstelling ging voor het eerst in 2019 in première met Maggie Smith als Brunhilde Pomsel.

Wat betekent 75 vrijheid? We zijn bevrijd van de Duitsers, maar zijn we ook werkelijk bevrijd van de oorlog? In hoeveel levens werkt deze nog door, zonder dat we dat weten? En hebben we ervan geleerd? De moord op 6 miljoen joden kon vooral gebeuren door de talloze mensen die de andere kant opkeken, of meeliepen met het regime van de nazi’s.

Theater Na de Dam is inmiddels traditie. Sinds 2010 spelen op 4 mei om 21.00 uur in het hele land elk jaar artiesten, toneelspelers, muzikanten en jongeren voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog of via die oorlog reflecteren op de huidige tijd. Jaarlijks presenteert Theater Na de Dam zelf een avond in de piste van Koninklijk Theater Carré. In eerdere edities zong Hadewych Minis met het Go! Gospel koor, kruiste Wende de degens met Typhoon, speelde Nasrdin Dchar met Spinvis en danste Igone de Jongh met Pierre Bokma.


De kaartverkoop start zaterdag 22 februari om 10 uur.