Programma 2020 rond

Op 4 mei kunnen we niet in theaters bijeenkomen om samen de herdenking voort te zetten. Terwijl juist nu het delen van verhalen en verbinding maken met elkaar belangrijk is. We hebben daarom met al onze makers gekeken wat we op een alternatieve manier kunnen voortzetten. We hebben een prachtig programma samengesteld.

Jongerenprojecten
Alle 40 jongerenprojecten van Theater Na de Dam kunnen doorgang vinden. Er worden door ruim 450 jongeren podcasts gemaakt, hoorspelen, korte films en filmmonologen voorbereid, kookmagazines en analoge vrijheidsduiven ontworpen, zakdoeken gehaakt, postkaarten verspreid, audio- en thuiswandelingen verzonnen en herdenkingspakketten in elkaar gezet.
Bekijk hier de speellijst

Verhalen bij je thuis
Stel je voor dat je de theaterbeleving voor één keertje zelf oproept: dat je huiskamer de theaterzaal is en jijzelf publiek én speler. Dit jaar kun je zelf verhalen delen, thuis met je gezin aan de keukentafel, via een video call met vrienden, of op het balkon met je buren. Ook nu willen we de herdenking van meer betekenis voorzien en vragen je daarom samen met ons Theater Na de Dam vorm te geven. Op 4 en 5 mei vind je op onze website theaterteksten die de afgelopen 10 jaar onderdeel waren van Theater Na de Dam. Lees en/of speel ze samen op de avond van de Nationale Dodenherdenking. 

Nieuw Werk
Orkater/de Nieuwkomers Konvooi maakt een reconstructie van de Wannsee-vergadering. Een hoorspel waarin ze kille ratio afwisselen met olijke close-harmony. Frances Sanders maakt samen met drie acteurs de podcast De zaak Jacob D. Een verhaal over de kleine overtreding die Jacob het leven kostte. Jouman Fattal speelt een klein stuk van haar voorstelling Broken-Winged Bird waarin ze stilstaat bij een andere gekke tijd die om hele andere redenen de wereld in zijn greep hield. Urland brengt een muziekstuk uit hun voorstelling Urland herdenkt, een beeldende, muzikale en fysieke (zelf)bevraging van tradities en rituelen.
Bekijk hier de speellijst

Na de Dam – Unieke samenwerking NOS, ITA en Theater Na de Dam
NOS, Internationaal Theater Amsterdam en Theater Na de Dam hebben samen het programma Na de Dam vormgegeven dat 4 mei rond 21.00 uur vanuit een lege Amsterdamse schouwburg uitgezonden wordt op NPO 1. Winfried Baijens presenteert het programma. Onder anderen Douwe Bob, Claudia de Breij, Michelle David, Herman van Veen, Wende, Typhoon, Nasrdin Dchar en acteurs van het ITA-ensemble, maken met muziek en verhalen duidelijk wat we herdenken en waarom we herdenken. Vanwege de maatregelen doen sommigen dat vanuit hun eigen huiskamer.
Lees verder voor meer informatie.