Jongerendag 2020 geslaagd

Op 25 april 2020 vond de jaarlijkse jongerendag van Theater Na de Dam plaats. Het originele plan was dat – zoals ieder jaar – ruim 450 jongeren naar Amsterdam zouden afreizen om elkaar te ontmoeten. Samen zouden zij de voorstelling KAMP van Hotel Modern kijken en vervolgens workshops van kunstenaars volgen op de Academie van Theater en Dans. Dat kon dit jaar natuurlijk niet, maar al heel snel zinde artistiek coördinator Hanna Timmers op een alternatief. En dat alternatief was erg geslaagd. 

Op Zoom kwamen alle jongeren en hun regisseurs online samen. Na een welkomstwoord van Hanna en Jaïr Stranders, artistiek leider van Theater Na de Dam, keken we samen naar een verkorte registratie van de voorstelling KAMP. Daarna werd online in kleine groepjes filosofische gesprekken gevoerd over de voorstelling. In dit gesprek stonden de vragen: wat is menselijkheid? En wat is medemenselijkheid?’ centraal. 

Na het gesprek gingen de jongeren zelfstandig aan de slag met opdrachten van kunstenaars.  Ze konden kiezen uit opdrachten in verschillende disciplines: Zo maakten sommige jongeren scenes met theater op papier, maakten anderen een couplet over vrijheid, werden er gedachtenstromen en gedichten geschreven en werd er in huiskamers, op pleinen en in achtertuinen gedanst. Dit resultaat deelden de jongeren met de eigen groep en regisseur om zo de dag af te sluiten. Op social media zijn de resultaten te zien middels de hashtags #jongerendag #theaternadedam. En ben je benieuwd naar de opdrachten, neem dan eens een kijkje op www.theaternadedam.nl/jongerendag

Wij zijn heel blij met het verloop van deze alternatieve jongerendag. We voelden ons verbonden en het was mooi om te zien dat zoveel jongeren zich verhouden tot de geschiedenis en de ingewikkelde tijd waarin we nu leven. 

Fotograaf Shirley Brandeis legde de dag vanaf haar computer vast.