Hanna Timmers verlaat Theater Na de Dam

Na tien jaar betrokken te zijn geweest bij Theater Na de Dam als artistiek producent maakt Hanna Timmers ruimte voor een nieuwe stem in het organisatieteam. Zij geeft het stokje over aan Andrada Maria Simo.

Tijdens de derde editie in 2012 maakte Hanna samen met jongerencentrum Volta in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam met jongeren een voorstelling voor Theater Na de Dam op 4 mei. Dit project bleek de blauwdruk te worden voor de vele jongerenprojecten van Theater Na de Dam die daarop volgden. Vanaf 2015 sloot Hanna zich aan bij het organisatieteam van Theater Na de Dam om de jongerenprojecten landelijk aan te sturen. Er ontstonden steeds meer jongerenprojecten, dit jaar uitmondend in 43 door heel het land. Sinds een aantal jaar breiden de projecten zich ook uit naar Europa, waar projecten naar dezelfde methode gemaakt worden voor International Holocaust Remembrance Day op 27 januari. Zodoende vormen de jongerenprojecten het grootste deel van de producties van Theater Na de Dam. Theater Na de Dam zet de komende jaren in op het voortzetten van de lijn die door Hanna is gemaakt, met uitbreiding van de internationale jongerenprojecten, het ontwikkelen van educatiemateriaal en het opzetten van een jongerenplatform. 

Hanna: ‘Wat ik bijzonder vind aan de jongerenprojecten is dat het gaat om de ontmoeting tussen jongeren en ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog en dat het gaat om de kritische reflectie op die oorlog en de manier waarop we die herdenken. Voor mij draait Theater Na de Dam uiteindelijk om hoe we omgaan met onze geschiedenis en hoe die geschiedenis bepaalt wie we nu met elkaar zijn en hoe we in de toekomst met elkaar samen willen leven. Nu is het tijd om ruimte te maken voor nieuwe perspectieven en dat vind ik bij de jongerenprojecten van Theater Na de Dam en in ons team heel belangrijk. Al zal ik het werk met al die veerkrachtige makers erg missen.’

Hanna werkt nog mee aan komende editie in mei 2021. Zij maakt naast haar werk voor Theater Na de Dam sociaal-artistieke voorstellingen en is betrokken bij de Opleiding Theaterdocent Verkort. Dit blijft ze doen. Vanaf mei heeft zij ook ruimte voor nieuwe projecten.  

Hanna Timmers Andrada Maria Simo

Andrada Maria Simo volgt Hanna Timmers op en stroomt nu in. Zij gaat de jongerenprojecten de komende jaren als artistiek producent aanjagen. Andrada gaat vanuit het organisatieteam nauw samenwerken met Macarena Loma Yevenes en Edmee Loupatty die aan het nieuwe jongerenplatform werken en Isa van Dam die het educatieproject Atelier van Herinnering vormgeeft.

Andrada: ‘In 2017 kwam ik door een jongerenproject voor het eerst in aanraking met Theater na de Dam. De afgelopen jaren heeft Hanna met veel passie en bevlogenheid de jongerenprojecten aangestuurd, ik kijk ernaar uit dat voort te zetten. Met de jongerenprojecten wil ik het collectieve bewustzijn van onze geschiedenis vergroten door met theatermakers en jongeren onderzoek te doen naar onderbelichte en verzwegen verhalen. Door deze verhalen te erkennen en ervan te leren creëren we ruimte voor reflectie, genezing, aansluiting en vooruitgang. Zodoende hoop ik – via ons gedeelde verleden – een brug te bouwen naar een toekomst waarin de keten van ongelijkheid doorbroken wordt.’

Theater Na de Dam 2021 gaat hoe dan ook door, hopelijk met liveoptredens en sowieso met podcasts, livestreams, films, lezingen en analoge projecten.