3×2 minuten

In opdracht van Theater Na de Dam schrijft Dichter des Vaderlands Lieke Marsman een gedicht dat zeven stadsgezelschappen op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei tegelijkertijd presenteren. Het Zuidelijk Toneel, Het Nationale Theater, Theater Rotterdam, TG Greppel, Suburbia, Nieuw Utrechts Toneel en Noord Nederlands Toneel doen mee.

In 3×2 minuten beleven we drie perspectieven tijdens de Nationale Herdenking.

Lieke Marsman is een Nederlandse dichteres, woonachtig te Amsterdam. In januari 2021 is zij voor de periode van 2021-2023 benoemd tot Dichter des Vaderlands als opvolger van Tsead Bruinja.

Marsman groeide op in Zaltbommel en deed in 2008 eindexamen op het Cambium College Zaltbommel. Hierna studeerde ze filosofie in Amsterdam en begon ze met publiceren voor De Gids, Vrij Nederland en voor de site Tirade.nu waar ze middels een blog het werk van generatiegenoten becommentarieerde en vertaalde. In 2010 verscheen haar debuut Wat ik mijzelf graag voorhoud dat een jaar later onder meer de C. Buddingh’-prijs won. Van het boek werden meer dan 3.000 exemplaren verkocht. Tussen januari 2013 en maart 2015 maakte Marsman deel uit van de redactie van Tirade. Haar tweede bundel De eerste letter verscheen in januari 2014 en gaat over angst-aanvallen. In juni 2017 verschenen twee boeken bij Atlas/Contact: haar eerste roman, Het tegenovergestelde van een mens, waarin ze essay en poëzie vervlecht, en Man met hoed, haar verzamelde gedichten en een selectie vertalingen. Deze verzameling werd deels uitgebracht omdat de vorige uitgever van haar poezie de bundels niet meer herdrukte. In januari 2021 bracht Marsman de dichtbundel In mijn mand uit.

Marsman wordt in het Engels vertaald door de dichteres Sophie Collins.