4 Mei Concert met Iván Fischer

Na de stilte van de herdenking vindt traditioneel het 4 Mei Concert plaats in de Grote Zaal van Het Concertgebouw. Voor het concert van dit jaar stelt Iván Fischer een nieuwe passie samen, met onder andere delen uit Bachs Matthäus-Passion.

4 Mei Concert met Iván Fischer
Het traditionele 4 Mei Concert in Het Concertgebouw wordt dit jaar ingevuld door de wereldberoemde dirigent en componist Iván Fischer. Hij stelt een zeer divers programma samen rondom compassie. Bachs Matthäus-Passion vormt deze avond het uitgangspunt voor een nieuwe passie, die medeleven en compassie een plek wil geven in de huidige tijd.

Wij willen in dit programma mensen uitnodigen om hun blik te verbreden en ook compassie te voelen voor anderen.’ – Iván Fischer

Compassie
Iván Fischer vertelt: ‘Voor mij is “Mitleid”, compassie, het centrale onderwerp van Bachs Matthäus-Passion. Door het leed van Christus te aanschouwen, voelen de luisteraars compassie die ze met elkaar delen, die hun verbindt. Wij willen het leed van Christus vertalen naar algemeen leed. Er was onvoorstelbaar veel leed tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar wij willen ook stilstaan bij het leed van de mensen in Syrië en het grove onrecht dat sommige landen of etnische groepen tot op de dag van vandaag ondervinden.’

Matthäus-Passion
In deze nieuwe passie wordt de verhaallijn van de Matthäus-Passion onderbroken om ook het leed van anderen hoorbaar en voelbaar te maken. U hoort de beroemde muziek van Bach, maar ook onder meer een slavenlied en traditionele Joodse en Arabische muziek. Iván Fischer leidt een uitgebreid gezelschap, met wereldberoemde klassieke solisten als Mark Padmore en Nuria Rial, maar ook solisten uit niet-westerse muzikale tradities, als Waed Bouhassoun, Azize Afo en Moslem Rahal. Het Orkest van de Achttiende Eeuw begeleidt, ook hoort u het Nationaal Gemengd Jeugdkoor, het Nationaal Kinderkoor en het Zutphen Zingt Projectkoor.