4 VRIJHEID THUIS

Jongeren uit Alkmaar verdiepten zich onder leiding van theatermakers Dorien Haan en Joke Houtkoper in de geschiedenis van Alkmaar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor 4 VRIJHEID THUIS.

De jongeren ontwikkelen een actie van 25 april tot en met 4 mei waarbij ze via social media een oproep doen om een vrijheidsduif voor het raam te plakken of te sturen naar iemand met een persoonlijke boodschap. De duif is daarbij niet alleen een symbool voor vrijheid, maar ook een symbool voor de vele verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. De jongeren tonen in de actie zelfgemaakte filmpjes die gebaseerd zijn op interviews met de ouderen waarbij ze de verbinding leggen tussen nu en toen. 

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.