Adres Onbekend

In deze voorstelling lezen de Arnhemse acteurs Jan van Eijndthoven en Eric van der Donk voor uit het boek Adres Onbekend van de Amerikaanse schrijfster Kathrine Kressmann Taylor. In de regie van Willibrord Keesen wordt de teloorgang van een vriendschap uiterst sober, vrijwel zonder theatrale ingrepen, weergegeven. Dit levert een spannend verhaal op tegen de achtergrond van de dreigende Tweede Wereldoorlog.

Het boek is een bundeling van brieven tussen een joodse Amerikaan genaamd Max, die in San Francisco woont, en zijn voormalige zakenpartner en vriend Martin die naar Duitsland is teruggekeerd. De brieven dateren van november 1932 tot maart 1934. De verstrekkende gevolgen van de nazi-ideologie, in het bijzonder voor een hechte vriendschap, worden in deze briefwisseling treffend en zeer aangrijpend weergegeven.

Max en Martin zitten naast elkaar aan een tafel en lezen de brieven die ze naar elkaar schrijven hardop voor. De één vanuit Duitsland, de ander vanuit Amerika.

‘Eerlijk gezegd Max, denk ik dat die Hitler in veel opzichten goed is voor Duitsland…”

“Van der Donk en Van Eijndthoven laten pijnlijk zien hoe mensen meegesleurd worden in politiek foute ideeën” (De Gelderlander, 04/05/2009)

Het programma start om 20:00u. met twee minuten stilte, waarna de voorstelling begint. Deze voorstelling speelt ook 5 mei 2016 om 20:00u.