Oorlogen én solidariteit reiken vaak over vele grenzen heen. Zo hebben Caribische Nederlanders een belangrijke rol gespeeld in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder meer in Den Haag. De Caribische heldenwandeling gaat over hoe zij levens hebben gered met hun inzet in de strijdkrachten, het verzet en als onderduikadres. De wandeling eindigt op de plek waar Anton de Kom, George Maduro, Boy Ecury en Waldemar Nods (Sonny Boy’s vader) gevangen hebben gezeten.

 

 

Het Heldenarrangement

We starten in het Haags Historisch Museum met een lezing over George Maduro. Aansluitend volgt een wandeling, diner en voorstelling. Ooievaarpashouders hebben 50% korting op dit arrangement.

Programma

15.30 – 16.30 uur: Lezing over George Maduro door Kathleen Brandt – Corey  in Het Haags Historisch Museum (Korte Vijverberg 7)

16.30 – 18.30 uur: Vertrek vanaf het Haags Historisch Museum per busje naar Madurodam en aansluitend wandeling met Valika Smeulders rond het thema Caribische Verzetshelden.

18.30 – 18.45 uur: Retour per busje naar De HNT Studio’s.

18.45 – 19.25 uur: Diner in De HNT Studio’s.

19.30 – 20.45 uur: Voorstelling De Laatste Getuigen (Koninklijke Schouwburg)

Caribische Verzetshelden Wandeling

De Caribische heldenwandeling leidt langs die Haagse plekken waar Caribische Nederlanders een belangrijke rol hebben gespeeld met hun inzet in de strijdkrachten, in het verzet en een onderduikadres boden. De wandeling eindigt op de plek waar Anton de Kom, George Maduro, Boy Ecury en Waldemar Nods (Sonny Boy’s vader) gevangen hebben gezeten. De wandeling beslaat een kleine 4 kilometer en is onder begeleiding van uw gids Valika Smeulders in 1 uur en 3 kwartier gelopen.

Voorstelling De Laatste Getuigen

Voorstelling in de Koninklijke Schouwburg in het kader van de Dodenherdenking op 4 mei 2018.
Dit jaar sluiten we aan bij het landelijke thema VERZET, tegen de opkomst en overheersing van het nationaal-socialisme. Verzet in alle vormen, van vechten tegen de invallende soldaten, burgerlijke ongehoorzaamheid, het schrijven in verzetskranten, tot het opzetten van illegale netwerken.

Veel verhalen uit de Tweede Wereldoorlog zijn nog altijd onbekend. “De Surinamers hebben bijvoorbeeld gespaard om hun koninkrijk een Spitfire (gevechtsvliegtuig) te schenken”, zegt programmeur Erna van den Berg. “Ook weten veel mensen niet dat de Indische gemeenschap erg actief was in het verzet. Daarnaast is het verhaal achter amusementspark Madurodam veelal onbekend: dat dit ter nagedachtenis aan George Maduro is opgericht.” In de meidagen van 1940 heeft Maduro met een klein groepje soldaten op heldhaftige wijze Villa Dorrepaal heroverd van de Duitsers. Hij overleed vlak voor de bevrijding in concentratiekamp Dachau. De verhalen worden verteld dooroverlevenden of familieleden van overlevenden en gespeeld met acteurs.

 

Let op! Vanaf 19.30 uur zijn de deuren open en kunt u in de zaal de televisiebeelden van de Waalsdorpervlakte tijdens de Nationale Herdenking volgen. Om 20.00 uur volgen twee minuten stilte, waarna de voorstelling begint.