Adres onbekend

Over de voorstelling

Vanaf 2011 onderdeel van Theater Na de Dam.

De Arnhemse acteurs Jan van Eijndthoven en Eric van der Donk lezen het boek Adres Onbekend van de Amerikaanse schrijfster Kathrine Kressmann Taylor, in de regie van Willibrord Keesen.

Adres Onbekend is een bundeling van een reeks brieven tussen een joodse Amerikaan die in San Francisco woont (Max) en zijn voormalige zakenpartner en vriend die naar Duitsland is teruggekeerd (Martin). De brieven dateren van november 1932 tot maart 1934. De verstrekkende gevolgen van de nazi-ideologie, in het bijzonder voor een hechte vriendschap, worden in deze briefwisseling treffend en zeer aangrijpend weergegeven.

Max en Martin zitten naast elkaar achter een tafel, ze lezen de brieven die ze elkaar schrijven hardop voor, de één vanuit Duitsland, de ander vanuit Amerika.

Adres Onbekend is een briefwisseling waarin de teloorgang van een vriendschap uiterst sober, vrijwel zonder theatrale ingrepen, een spannend verhaal oplevert tegen de achtergrond van de dreigende Wereldoorlog II. In al zijn eenvoud speelt zich hier een gruwelijke thriller af, met een verbijsterend einde.

‘Eerlijk gezegd Max, denk ik dat die Hitler in veel opzichten goed is voor Duitsland…’

De pers over Adres onbekend

“Van der Donk en Van Eijndthoven laten pijnlijk zien hoe mensen meegesleurd worden in politiek foute ideeën” (De Gelderlander, 04/05/2009)