Ahasverus

Op 4 mei leest Toneelgroep De Appel Ahasverus van de Nederlandse toneelschrijver Herman Heijermans. Het verhaal speelt zich af in Rusland aan het eind van de 19de eeuw, ten tijde van de bloedige razzia’s van de Kozakken tegen Joden. Wanneer de zoon van een Joodse boerenfamilie niet naar huis komt, vrezen vader en moeder het ergste. Werd hij vermoord tijdens de razzia’s of is hij gevlucht?

Wanneer de verloren zoon uiteindelijk opduikt, blijken de gebeurtenissen hun stoutste verwachtingen te overtreffen. Misschien zijn er dingen die erger zijn dan vermoord worden. Eén ding is zeker hun zoon is niet meer dezelfde. Hun wereld zal voorgoed veranderen.

Heijermans groeide zelf op in een Joods liberaal milieu in Rotterdam. Ook al hadden zijn ouders een zekere afstand genomen ten aanzien van de orthodoxie, de auteur kende de Joodse cultuur heel goed. Ahasverus was zijn tweede stuk en ging in 1893 in première.

Zijn eerste stuk Dora Kremer was door de pers vernietigend ontvangen. Hij besloot daarom zijn volgende stuk onder pseudoniem in première te laten gaan, als een vertaling van een onbestaande Russisch auteur genaamd Ivan Jelakowitch. Terwijl hij als auteur van Dora Kremer tot op het bot werd afgekraakt, was de pers unaniem lovend en lyrisch over dit onbekende Russische meesterwerk. Wat ze niet wisten was dat beide stukken van dezelfde auteur waren. Groot was Heijermans’ leedvermaak toen hij dit bekend maakte. Hij noemde het ‘vivisectie van de kunstbeoordelingen.’

Om te reserveren, neem contact op met de kassa via 070 3502200.