Angstbaas

Jongeren uit Arnhem verdiepten zich onder leiding van theatermaker Floris Rijndam in de geschiedenis van Arnhem ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de korte docu-film Angstbaas.

Vijftien jongeren overdenken vanuit hun huis hun leven te midden van de huidige coronacrisis. Ze zoeken naar parallellen met de verhalen van mensen die tijdens de oorlog in een schuilkelder ondergedoken zaten op Landgoed De Lage Oorsprong in Oosterbeek. De herinneringen van toen en de reflecties van nu vloeien samen in een korte docu-film over (on)vrijheid in crisistijd.

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Het leeftijdsadvies voor de docu is 14+.