Anne en Zef (10+)

Over de voorstelling

Zowel in 2011 als 2012 al met groot succes te zien bij Theater Na de Dam.

Het begon als een ruzie over iets onnozels tussen twee oude vrienden. Maar omdat ze hadden gedronken, vloeide er bloed. Vanaf die dag, nu drie jaar geleden, is alles veranderd en zitten Zef en zijn vader opgesloten in hun eigen huis. Als zij zich buiten wagen, zijn ze hun leven niet zeker. Zef heeft niet veel om voor te leven tot hij bezoek krijgt van een meisje. Een boos meisje met de liefste vader die er is en een moeder die haar niet begrijpt. Haar naam is Anne Frank en haar wereld is zo groot als de kastanjeboom die ze vanuit haar raampje kan zien.

Anne en Zef is mede gebaseerd op het dagboek van Anne Frank en laat twee kinderen zien die, ondanks extreme omstandigheden, weigeren op te geven. In de voorstelling wordt het lot van Anne verbonden aan dat van Zef, een Albanese jongen die al drie jaar ondergedoken zit in zijn eigen huis. Bloedwraak maakt dat hij niet naar buiten kan zonder vermoord te worden.

Trailer

De pers over deze voorstelling

“In zijn zinderende regie is De Bont echter ouderwets op dreef. De vier olijk zingende en dansende acteurs leggen een stevige hartenklop onder het drama, met dank aan Guus Ponsioens warmbloedige muziek. Floris Verkerk (Zef) is op zijn best in komische familiepersiflages, Laura de Boer is een scherpe Anne, Rian Gerritsen een consequente mama en Peter van Heeringen een aangrijpend pacifist.” (Volkskrant)

“Theatermaker Ad de Bont brengt twee wereldverhalen op ingenieuze wijze samen. […]Langzaam, met veel gevoel uitgesteld verlangen, laat De Bont de verliefdheid ontrollen. Rappe, spitsvondige dialogen houden de boel op scherp. Zelf denken, de kracht van het vrije woord. In het hiernamaals een vanzelfsprekende conclusie, bij leven inzet voor discussie. […]Indringender dan waar ook, weet De Bont hier zijn belofte waar te maken. Eerst de dood, dan de liefde. Voor altijd.” (NRC)

Meer over de makers

www.toneelmakerij.nl

Leeftijd

Deze voorstelling is voor iedereen vanaf 10 jaar oud.