Atlas van een bezette stad

Na de herdenking bij het monument de Zittende Vrouw op de Bos en Lommerweg herdenken we verder in Podium Mozaïek. Centraal in dit cross-disciplinaire programma staat het boek Atlas van een bezette stad van Bianca Stigter.

Waar in de stad zaten onderduikers? Waar was het hoofdkwartier van de NSB’ers? Waar werden Het Parool en Vrij Nederland gestencild en waar werden voedselbonnen uitgedeeld?

Iedereen weet het Anne Frank Huis te vinden en de geschiedenis van de Hollandse Schouwburg is algemeen bekend. Maar de Tweede Wereldoorlog woedde door de hele stad: Amsterdam bevat vele zichtbare én onzichtbare sporen van de oorlog. Historicus Bianca Stigter heeft deze sporen voor heel Amsterdam op een rij gezet in de Atlas van een bezette stad. Atlas van een bezette stad vertelt verhalen uit de oorlog, wijk voor wijk, kaart voor kaart.

Vanavond lezen auteur Bianca Stigter en anderen voor, over Amsterdam West in oorlogstijd. Ze worden bijgestaan door klarinettist Ghaeth Almaghoot, zangeres Mirthe Bron met begeleiding van pianist Mark van der Feen en twee mimers, Ritzah Statia en Loes Schaap. Het boek en deze muzikaal-theatrale vertelling onder regie van Kasper Kapteijn toveren de kijker het beeld van de oorlog in Amsterdam West levendig en invoelbaar voor ogen.

De dichtstbijzijnde herdenking vindt plaats op de Bos en Lommerweg.

Podium Mozaïek en Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA),