Bagage

Een auto;

Bepakt

Met koffers

En nog meer koffers…

En in die koffers zitten

Liederen, verhalen, objecten, instrumenten;

Herinneringen die op diverse manieren tot leven komen.

Intens, Groots, Beeldend, Vertellend,

Of door objecten,

Of gewoon met één woord, of een vraag als: Wie ben ik?

Wanneer de auto stopt stappen er drie acteurs uit

Op de Brink, een marktplein, in Theater de Nieuwe Kolk, bij een school, aan de kop van de Vaart en op het bevrijdingsfestival terrein Baggelhuizen.

 

Tussen 5 april en 5 mei rijdt een gezin in een autootje door Drenthe. Ze komen uit Illyirië. Ze zijn op de vlucht. Hals over kop hebben ze hun huis verlaten en nu zijn ze opzoek naar een nieuw verblijfplaats, een nieuwe identiteit en nieuwe buren. Maar ja, hoe doe je dat?

Theatergroep NiznO speelt de modulaire voorstelling ‘Bagage’. Het voertuig waarin de acteurs spelen symboliseert de tocht van een vluchteling, die op zijn vlucht steeds meer spullen moet achterlaten. Spullen, die staan voor verhalen. De bagage die achtergelaten wordt, staat voor de bagage van het leven die verzameld wordt… Elke koffer staat voor een verhaal… De Illyriërs zijn verhalen verzamelaars. Verhalen van een vlucht, verhalen van een oorlog, verhalen door de ogen van slachtoffers en daders, van jagers of geschoten wild, verhalen die vertelt worden via muziek, woorden, liederen, beweging of objecten.

De voorstelling ‘Bagage’ is gemaakt op de thematiek: ‘Vrijheid geef je door’. Met deze voorstelling willen NiznO en het herinneringscentrum Kamp Westerbork een jong publiek laten nadenken over wat vrijheid voor hen betekent, maar we willen hen ook stil laten staan wat er tijdens de tweede wereldoorlog in ons land is gebeurd.

De verhalen en scènes worden gecreëerd door een team van makers: Elly Scheele (auteur), Remco van Zandvoort (schrijver en theatermaker), Henk de Reus (theatermaker) en diverse acteurs uit het Theater-tussenjaar van NiznO in samenwerking met de educatieve dienst van herinneringscentrum Westerbork.