Bent

Over de voorstelling

In 2011 al succesvol te zien bij Theater Na de Dam in de Engelenbak in Amsterdam.

 

Martin Sherman’s veel geprezen drama Bent (1979) speelt zich af in Nazi-Duitsland aan de vooravond van de W.O II.  Het stuk heeft  de afgelopen dertig jaar sterk  bijdragen aan de publieke bewustwording van de meedogenloze vervolging van homosexuelen in het Derde Rijk. De titel van het stuk verwijst naar een scheldwoord dat in sommige Europese landen naar homoseksuelen verwijst.

 

In Bent wordt de homosexuele Max na een serie schokkende gebeurtenissen door de politie opgepakt en op transport gezet naar concentratiekamp Dachau. Daar ontkent hij zijn homosexualiteit om zodoende de laagste status onder de gevangenen, die van homosexueel, te ontlopen.  Want hij wil overleven ‘koste wat het kost’, ook al moet hij daarvoor de allerlaatste restjes moreel besef laten varen. Dan maakt hij kennis met medegevangene Horst en ontluikt er tussen beiden – in het grootste geheim – een passionele liefde.

 

Veel meer dan een gay love story, is Bent een universele getuigenis over de kracht van liefde en haar magische eigenschap om middenin de hel toch een hemel te creëren.   Bent is een coproductie van Theater De Engelenbak en Theater na de Dam en gaat in première op 4 mei 2011, tijdens Theater Na de Dam in Theater De Engelenbak.

Persoonlijke uitnodiging