Bezonken rood

Over de voorstelling

Op de eerste editie van Theater Na de Dam in 2010, was deze voorstelling te zien in een uitverkocht Frascati 1.

Bezonken rood, naar de gelijknamige roman van Jeroen Brouwers, is een rouwzang op de gestorven moeder en een herinnering aan de Jappenkampen tijdens WOII. Guy Cassiers ensceneerde dit harde en tegelijkertijd ontroerende verhaal over de onmogelijke herinnering en het evenzo onmogelijke vergeten met Dirk Roofthooft in een glansrol.

Dirk Roofthooft speelt deze monoloog in het Nederlands, Frans, Engels en Spaans. Bezonken rood, de Nederlandstalige versie, was de vorige jaren te zien in Vlaanderen en Nederland en werd geselecteerd voor het Theaterfestival Vlaanderen 2005. Als Rouge décanté , de Franstalige versie, kende de voorstelling een succesvolle Franse première op het Festival van Avignon 2006, en speelde in een aantal Franse theaters en op het Festival TransAmériques 2007 in Montréal (CA). De Engelstalige versie Sunken Red was te zien op het Theater Spektakel van Zürich in 2005, in het Poolse Wroclaw (2009) en in het legendarische Brooklyn Academy of New York (2008).  Dit seizoen zet Rouge décanté haar succesvolle tournee verder in Frankrijk en gaat de Spaanstalige versie (Rojo reposado) in première in Madrid.

Trailer

De pers over Bezonken rood

‘Met Bezonken rood laat Guy Cassiers weer beter dan ooit tevoren zien hoe ongeëvenaard indringend theater kan zijn. (…) Roofthoofts talent staat op eenzame hoogte. Zoals hij zinnen kan laten wegdwarrelen en gefluisterde woorden in de lucht kan laten hangen, dat is puur meesterschap.’ – Wijbrand Schaap, Rotterdams Dagblad