Brundibár

De kinderopera Brundibár ging in 1943 in première in Theresienstadt. Alle uitvoerende kinderen en musici, en ook de componist Hans Krása, waren gevangen in het concentratiekamp; zij brachten Brundibár in totaal 55 keer ten tonele. De opera werd door het nationaalsocialisme als propagandamiddel ingezet. Na de laatste voorstelling, waarbij de inspectie van Het Rode Kruis aanwezig was, werden de meeste uitvoerenden naar Auschwitz gedeporteerd.

 

In deze nieuwe productie van Brundibár wordt de voorstelling in haar oorspronkelijke versie van 1943 uitgevoerd. Als inleiding op de relatief korte voorstelling zal een documentaire rondom de geschiedenis van Brundibár te beleven zijn.

De opera vertelt een sprookjesachtig en ontroerend verhaal met als thema ‘’de kleine verslaat de grote’’; zowel documentaire als voorstelling zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. De opera wordt gezongen in het Tsjechisch maar heeft Nederlandse boventiteling.

 

Eén van de weinige overlevenden uit de oorspronkelijke cast, Ela Weissberger, zal aanwezig zijn bij beide voorstellingen op 4 mei.

 

Dit jaar zal ook de 4 mei NOS documentaire over Brundibár en Theresienstadt gaan.

 

De opera wordt in Tsjechisch gezongen met Nederlandse boventiteling en Nederlandse dialogen.