UTRECHT 40-45

Op 5 mei 2015 is het zeventig jaar geleden dat Nederland bevrijd werd – de bevrijding van Utrecht volgde twee dagen later. Daarom staat Culturele Zondagen op zondag 3 mei uitgebreid stil bij wat deze intensieve oorlogsperiode voor de stad en haar inwoners betekend heeft. Utrecht 40-45 leidt langs belangrijke oorlogslocaties, vertelt herinneringen ter plekke, en brengt met theatervoorstellingen, foto’s, film, muzikale vertolkingen en persoonlijke verhalen deze belangrijke Utrechtse periode dichterbij.
Speciaal voor deze Culturele Zondag maakt Theatergroep Aluin De Maliebaanmonologen: een toneelstuk op basis van het in april te verschijnen boek van Ad van Liempt: Aan de Maliebaan.

 

 

De Maliebaanmonologen
Als hoofdstad van de NSB en vestigingsplaats van veel Duitse instellingen vervulde Utrecht een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. Op de Utrechtse Maliebaan komen alle facetten uit deze periode op één strekkende kilometer samen: collaboratie, verzet, bezetting en Jodenvervolging waren hier letterlijk elkaars buren. Theatergroep Aluin maakt een voorstelling die tijdens Utrecht 40-45 haar première beleeft met een opvoering op de Maliebaan. Het publiek wordt meegenomen langs de panden waar Utrechtse helden en schurken van de Tweede Wereldoorlog als Aartsbisschop Jan de Jong, NSB-Leider Anton Mussert, SS-Voorman Henk Feldmeijer, Verzetsheldin Dr. Max (ofwel Marie-Anne Tellegen), secretaresse van de Sicherheitspolizei Erna Boomsma en Frits Elzas van de Joodsche Raad destijds zetelden. De monologen belichten vooral de menselijke kant van hun verhalen.

 

Klik hier voor meer informatie over de voorstelling Maliebaanmonologen